В НДК ще има временно полицейско управление за европредседателството

Първите ограничения ще са на 10 и 11 януари около Народния театър

Една от залите в НДК, обновени специално за европредседателството. Сн.: БГНЕС

МВР разкрива временно полицейско управление в НДК, което ще работи в рамките на шестмесечния период, в който страната ни ще председателства Съвета на Европейския съюз (ЕС), научи Mediapool.

Именно в двореца ще се провеждат основните събития покрай европредседателството, което е и основната причина вътрешното ведомство да разположи в него цяло управление. По този начин ще се улесни организацията по охраната на десетките планирани събития, като служителите от временното РПУ ще бъдат заети само със задачи по тази линия, обясниха от министерството.

Оттам обаче отказват повече конкретна информация за допълнителните мерки за сигурност, които ще ограничават придвижването на гражданите около НДК в следващата половин година, тъй като такива ще бъдат обявявани непосредствено преди всяко отделно събитие. Отсега е ясно, че до края на юни се закриват двата паркинга до двореца.

Ограничения в предвижването ще бъдат обявявани и по маршрути от летище София до различни хотели, в които ще бъдат настанявани чужди делегации. Основната част от тях ще бъдат настанени в хотел "Маринела", който спечели обществената поръчка, обявена от ведомството на Лиляна Павлова.

Във връзка с охраната на европейските дипломати, МВР е организирало и специални стратегически екипи от полицаи, въоръжени с автомати, които да реагират при евентуална заплаха от нападение.

"Полицейски служители, които са обучени от специализираните полицейски сили във връзка и с председателството ни срещу активен стрелец", обясни шефът на "Охранителна полиция" в СДВР Борислав Муеров пред БНР.

По думите му ограниченията, които ще бъдат въвеждани по маршрутите на делегациите от летището до НДК и различните хотели, ще действат само в определени часови диапазони, като основната цел е блокирането на трафика да бъде максимално кратко.

Първите ограничения ще бъдат задействани на 10 и 11 януари в района около Народния театър "Иван Вазов", където ще бъде церемонията по приемането на европредседателството от Естония. През двата дни ще бъде забранено паркирането в синята зона по улиците "Бенковски", "Славянска" и "Иван Вазов" в района около театъра. Влизането на коли вероятно също ще бъде забранено.

За събитията в НДК ще бъдат затворени паркингите откъм вход А3 и откъм ул. "Шандор Петьофи". Решението за това беше взето от Столичния общински съвет. Движението по бул. "Витоша" в района на НДК ще бъде ограничавано по преценка на полицията. Всички спирки в района на НДК ще функционират нормално. Единствено автобусната спирка под Моста на влюбените в посока към "Пирогов" ще бъде измествана в определени интервали от време преди кръстовището, уточни във вторник заместник-кметът на София, отговарящ за транспорта, Евгени Крусев.

Споделяне

Още по темата

Още от Европредседателство

Колко време давате на новия парламент?