В неделя Люксембург избира нов парламент

В неделя Люксембург избира нов парламент

В Люксембург в неделя ще се проведат парламентарни избори, предаде Франс прес.

Всички социологически проучвания сочат, че Християнсоциалната народна партия ще спечели първото място, което значи, че е доста вероятно сегашният премиер Ксавие Бетел (от либералната Демократическа партия) да загуби поста си.

Ако това стане, удар ще понесе и формираният от френския президент Еманюел Макрон съюз с ръководителите на Белгия, Холандия и Люксембург, чиято цел е защита на обединена Европа от национализма, отбелязва Франс прес.

Резултатите от днешното гласуване ще покажат дали коалицията на Демократическата партия, Люксембургската социалистическа работническа партия и "Зелените" ще успее да се задържи на власт, или новото правителство ще бъде съставено от други политически сили.

"Най-важният мотив за гласуване на парламентарните избори е икономическото положение на Люксембург", подчертава политологът от Люксембургския университет Филип Поарие.
Икономическите показатели са по-скоро позитивни: безработицата е 5,2 процента, а растежът на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на годината е 5,1 процента.

Изборите са белязани и от въпроса за идентичността: чужденците са 48 процента от населението на Люксембург, но нямат право на глас. На днешния вот имат право да гласуват 256 000 души, което е по-малко от 43 процента от населението на страната.

През юни 2015 г. на организиран от правителството на Бетел референдум по въпроса дали на чужденците да се даде право на глас 78 процента от гласоподавателите гласуваха против.

Резултатите от изборите ще бъдат обявени най-рано тази вечер, след което ще започне преговорен период за съставяне на правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?