В нов разговор Янева разказва как Цацаров обещал да не я "опраска"

ВСС ще проверява дали записите са законни

В нов разговор Янева разказва как Цацаров обещал да не я "опраска"

Главният прокурор Сотир Цацаров е поел ангажимент пред бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, че ще "завоалира" нарушенията, които тя е извършила, свързани с разработката "Червеи". Това става известно от поредна серия изтекли записи на разговори между Янева и колежката ѝ Румяна Ченалова.

В някои от изтеклите звукови файлове се чува и гласът на непознат мъж, неидентифициран засега. Записите бяха пуснати в интернет платформата за анонимно споделяне "Balkanleaks". Първата част от тях бе разпространена на 3-ти ноември от сайта „Бивол“ и в нея става ясно, че шефът на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да спаси от наказание Янева. Във втория запис от нейните думи се разбира, че премиерът Бойко Борисов е настоявал пред главния прокурор Сотир Цацаров, Янева да бъде "опраскана".

Досега реакция на записите няма нито от страна на Висшия съдебен съвет, нито от прокуратурата. Единственият коментар принадлежи на председателя на ВАС, който заяви само, че не може да коментира разговорите между жени. Съдия Румяна Ченалова призна пред "Бивол", че е водила подобни разговори с Янева.

От поредната порция записи става ясно, че Янева и Цацаров се срещат малко преди главният прокурор да поиска отстраняването ѝ. Двамата се срещат няколко дни преди това, като по време на този разговор (предаден в звуковия файл от Янева - бел. ред), Цацаров заявява следното:

Владимира Янева: Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията и ги каза всичките тези неща. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. 
...

И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС (бел. ред. обяснява Янева на Ченалова).


Малко след като Янева беше отстранена, Цацаров заяви, че не тя е центърът на скандала и на практика я защити.

Това е четвъртата порция записи на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова, която се публикува от "Биволъ". Георги Колев отрече да е говорил с премиера по тези въпроси. Правосъдният министър Христо Иванов настоя за реакция на ВСС.

В понеделник шефът на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров обяви, че вече се е самосезирал във връзка с изтичащите записи. Той коментира пред "Дневник", че съветът първо ще провери дали става дума за законни записи от специални разузнавателни средства.

"Ако не са, ще мислим какво да правим", каза Тодоров. Той припомни, че така ВСС провери казусите с изтеклите разговори между Бойко Борисов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, както записите на Камен Ситнилски. След скандала "Банкя" Кокинов напусна съдебната система, а Ситнилски беше изхвърлен от ВСС.

Ето и транскрипцията на останалите ключови реплики на Янева от четвъртия запис:

Владимира Янева: "Така, а аз, ааа, звъня на главния прокурор. И се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира, казва, след 10 мин. така и така, ела. Със главния прокурор коментираме следния момент. Той казва така: Какво е твойто мнение? Аз му казвам виж сега.

Започвам едно по едно да му ги казвам нещата.

Първо му казвам, че за срока според мен няма проблем, щот са отделни искания (за СРС-а по аферата "Червей"-бел.ред.) има прекъсване, то се прекъсва, започва да тече нов срок. За "обект“ няма изискване по закон да е до 180 дни по едно оперативно дело или в рамките на една година това изискване е само по отношение на лицата, няма единен електронен регистър, обектът няма легална дефиниция поради което даващия разрешението го преценява. И, способите са извън мотивите на искането, което значи, че заявителят си преценява какви способи да изпозлва.

И всичките доводи аз му ги казвам.

Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията и ги каза всичките тези неща. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз (главният прокурор) му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС.

И аз (Владимирра Янева) изключително спокойна си тръгвам. Така. След което Съюзът на съдиите скача в моя подкрепа срещу Бойко, след което ВСС пише декларация. След което Бойко самият омеква и казва: Аз имах предвид, че всеки трябва да си носи отговорността.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?