В новата си програма партията на Меркел отказа да нарича САЩ "приятел"

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер

Управляващите консерватори на германската канцлерка Ангела Меркел се отказаха от термина "приятел", характеризирайки отношенията със САЩ, в представената в Берлин в понеделник предизборна програма на двете сестрински десни партии - ХДС и ХСС, предаде Ройтерс.


Преди 4 г. общата програма на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз Съединените щати бяха представени като "най-важния приятел" на Германия извън Европа. Програмата от предишните избори през 2013 г. представяше "приятелството" с Вашингтон като "крайъгълен камък на международните отношения на страната" и говореше за укрепването на трансатлантическите икономически връзки чрез отстраняване на търговските бариери.

И двете думи - "приятел" и "приятелство", липсват от новата редакция на програмата, озаглавена "За Германия, в която живеем добре и щастливо". С нея двете сестрински партии ще участват в парламентарните избори на 24 септември т.г. Вместо това САЩ сега са представени като "най-важния партньор" извън Европа. От ХДС все още не коментират промяната в терминологията.

Според Ройтерс тази промяна нагледно показва влошаването на двустранните отношения след влизането на Тръмп в Белия дом през януари. Агенцията припомня думите на новия американски президент, че Меркел "руши" Германия, със своята миграционна политика, която той нарече "безумна". Освен това той неведнъж се изказваше гневно за големия германския излишък в търговията със САЩ, обвиняваше Берлин и други европейски партньори, че дължат "огромни количества пари" на НАТО, и съвсем отблъсна западните си партньори със своето решение миналия месец да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Цитира се проучване на социологическия център "Пю" от миналата седмица, което констатира, че само 35 на сто от германците сега гледат благосклонно на САЩ. При предишния президент Барак Обама положително отношение към задокеанския партньор имаха 57 на сто от германците.

В програмата освен това намира място една почти дословна констатация, която Меркел направи миналия месец след трудната среща на лидерите на Г-7 в Италия и която тогава предизвика широк отзвук. "Времената, в които можехме изцяло да разчитаме на други, останаха до известна степен в миналото. Ние, европейците, трябва да поемем съдбините си в своите собствени ръце по-решително, отколкото сме правили това в миналото, са посочва в програмата, представена в Берлин от Ангела Меркел и от лидера на ХСС Хорст Зеехофер.

В нея се потвърждава ангажимента на Германия към НАТО като военен алианс, като в същото време се отбелязва, че ЕС трябва да бъде в състояние да се защитава самостоятелно, ако иска да оцелее в далечна перспектива.

Добавен е и специален раздел под заглавие "Германия и Франция са моторът на Европа", в който се обещава "да се вдъхне нов живот на приятелството" между двете страни.

 

Документът обаче изключва общата отговорност за дълговете в Европа и се казва, че солидарността е възможна само ако страните от ЕС спазват правилата на Пакта за растеж и стабилност. Двете партии изразяват готовност да работят с новото френско правителство за постепенно развитие на еврозоната стъпка по стъпка, но се обявяват срещу издаването на еврооблигации за дълговете.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят