Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В НС: Минута мълчание за жертвите в Париж и декларации срещу тероризма

2 коментара
В НС: Минута мълчание за жертвите в Париж и декларации срещу тероризма

Българският парламент почете с минута мълчание паметта на загиналите при терористичните атентати в Париж и при падналия в Египет руски самолет.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че преди дни светът е бил потресен от терористичните атентати във френската столица, които са довели до стотици жертви и много ранени. "Няма оправдание за подобни действия срещу живота на невинни хора. Ние остро и решително осъждаме не само този терористичен акт, но и всяка форма на тероризъм като грубо и недопустимо посегателство върху демокрацията и съвременната цивилизация", посочи Цачева.

"Нека днес сведем глави и с минута мълчание да почетем паметта на загиналите в трагедията, която потопи в скръб френската столица, целият свят, а от вчерашния ден е ясно, че и руският самолет е свален в резултат на терористична атака", каза още председателят на парламента.

Последваха декларации на парламентарните групи.

ГЕРБ: Единственият начин да се противопоставим на тероризма е обединението

ГЕРБ призова към съгласие водещите демократични държави за действията, които трябва да бъдат предприети за пресичане на причините и ресурсите на тероризма. В същото време на европейско и на национално равнище трябва да преосмислим целите, средствата и мерките при провеждане на политики за интеграция на граждани, принадлежащи към маргилизирани групи, се казва в декларация на ПГ на ГЕРБ, прочетена в пленарната зала от председателя ѝ Цветан Цветанов.

Като европейци, очевидно имаме пропуски в образованието и интеграцията, посочват от ГЕРБ, защото млади хора, израсли и възползвали се от възможностите именно на демокрацията, са посегнали на живота на свои сънародници.

Срещу себе си нямаме класически враг, заплахите са асиметрични и единственият начин да се противопоставим на тероризма и неговите ужасяващи проявления е обединението, заявяват от ГЕРБ.

Като народни представители от най-голямата десноцентристка партия в България декларираме, че Европейският съюз може да преодолее тази безпрецедентна криза единствено, ако се придържа към идеите и ценностите, довели до неговото създаване, се казва в заключение на декларацията.

Янаки Стоилов: Основният враг на човечеството днес е тероризмът

Основният враг на човечеството днес е крайният екстремизъм, тероризмът, опитите да бъде извършено посегателство върху живота на мирни граждани, заяви заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов.

"Затова днес ЕС и Русия трябва да намерят общи отговори. Затова днес САЩ, Русия, ЕС и другите големи сили трябва да поведат обща борба върху общи принципи и съгласувани действия", посочи Стоилов. Според него само така ударът върху тероризма ще бъде много силен и ще даде бързи резултати.

Трябва да си даваме сметка, че ако политиците не създават идеи, предвещаваната преди години идеология за война на цивилизациите ще се окаже не просто прогноза, а план за конфликтите в света, предупреди Стоилов. Защото първичните разделения между етноси, нации и религии са по-разбираеми за масата от хората, те никога не трябва да бъдат подценявани и пренебрегвани, добави той.

Настояваме да се възстанови ролята на Съвета за сигурност на ООН, защото, ако наистина имаше общи и искрени усилия да се ликвидира т.нар. Ислямска държава, това вече щеше да е решен въпрос, каза заместник-председателят на БСП. Ако продължаваме само да изразяваме печал от трагичните събития, те няма да подминават света, коментира Янаки Стоилов. Дано тези събития да подминават България, за целта страната ни трябва да има отговорна, последователна и силна политика, добави той.

ДПС срещу проявите на варварство и мракобесия

Парламентарната група на ДПС осъжда остро и категорично кървавия, чудовищен акт в Париж, граничещ по бруталност и безпардонност с военна диверсия, а също и всички терористични действия в различни точки от света през последните месеци - Анкара, Кения и други, като ги приема като посегателства срещу демокрацията, съвременната цивилизация и човечеството. Това заяви в парламента зам.-председателят на групата Тунчер Кърджалиев в декларация от името на групата.

Този тип прояви на варварство и мракобесие, говорещи за дехуманизация на подбудителите и извършителите им, трябва да бъдат спрени с всички усилия на световните демократични сили и цивилизования свят, заяви той.

Според ДПС трагедията във Франция е още едно доказателство за необходимостта Европа да разработи нови стратегии и ново визионерство за своята сигурност и бъдеще, за съвместно мирно съжителство и мултикултурен свят, за справяне с бежанската вълна. "Човешка трагедия не трябва да се посреща с куршуми. Куршумите я задълбочават и създават нови и нови трагедии. Най-големият враг всъщност на Исляма е ислямизмът. И въпреки чудовищния акт не трябва да се стигматизира цяла една световна религия и поклонниците ѝ. Съвременният свят трябва да прави разлика между тези, които могат да се молят и тези, които могат да стрелят", подчерта Кърджалиев.

Красимир Каракачанов: Вече няма бежанска криза, има криза в Европа

"Днес изразихме съпричастност към жертвите на атентатите в Париж, жертвите в руския самолет, жертвите на тероризма. Тази солидарност не бива да ни пречи да видим основния проблем - вече няма бежанска криза, има криза в Европа", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов. По думите му европейската политика е претърпяла провал.

Време е като европейци да си отворим очите и да настояваме за друга политика, която ще гарантира сигурността на европейските държави и граждани, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт. По думите му, щом Европа толкова се гордее с ценностите - свобода, равенство, братство, завещани от Френската революция, тогава трябва да ги брани.

Границите трябва да бъдат затворени, лодките с нелегални имигранти трябва да бъдат връщани и недопускани до европейските брегове, каза Каракачанов. Европа е длъжна да отговори на днешното предизвикателство, в противен случай такава Европа няма никакъв смисъл, смята той.

В охраната на границата трябва да бъде включена и българската армия, по-добре армията да охранява границата, отколкото да се наложи да патрулира в големите градове, както се случва в Париж, Рим и Брюксел, каза още съпредседателят на Патриотичния фронт. Трябва да връщаме в родината по произход онези хора, които не могат да докажат необходимостта от бежански статут, посочи още той. Каракачанов отбеляза, че от 20 години България е място на пропаганда на ислямистки проповедници. От Патриотичния фронт настояват всички чужди граждани, които проповядват нетрадиционен ислям, да бъдат изведени извън страната.

АБВ настоява за отмяна на санкциите срещу Русия и привличане на Москва

АБВ настоява за по-справедливо и равномерно разпределение в ЕС на тежестта , вкл. финансовата, за справяне с бежанските и миграционни вълни с особено внимание към страни като България, които първи приемат натиска. Да бъде суспендирано споразумението "Дъблин"2 и преразгледани критериите за страни на произход, предлагат още от ПГ в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от Георги Кючуков.

АБВ окуражава българското правителство да отстоява главните позиции по въпроса за бежанците, както и да води отговорна и активна регионална политика на партньорство, на първо място с непосредствените съседи.

ПГ на АБВ подкрепя предложенията за максимално и широко сътрудничество и обединяване на усилията за борба с тероризма, вкл. и чрез създаване на глобална антитерористична коалиция под егидата на ООН, се заявява в текста.

Депутатите на Георги Първанов настояват в същото време за преразглеждане и отмяна на санкциите срещу Русия като контрапродуктивни като ефект и призовават за засилване на диалога в международен план с Кремъл.

Според АБВ Москва трябва да бъде привлечена и като неразделна част от международна система за сигурност. Решението може да бъде намерено чрез преговори и разбирателство между САЩ и Русия с активното участие на ЕС в този процес.

БДЦ: Европа да става все по-обединена

Европа пред лицето на заплахите трябва да става все по-обединена, заяви съпредседателят на ПГ "Български демократичен център" /БДЦ/ Красимира Ковачка.

По думите ѝ модерното общество е уязвимо от тероризъм, пълната защита от него е трудно да бъде постигната и това се използва от враговете на цивилизацията. Отговорът на Европа трябва да бъде без колебание, енергичен и насочен не само към военните структури на ислямската квази държава, но и към тяхната идеология, заяви Ковачка. Европа трябва да гледа напред, тя винаги е побеждавала с морал и е носила висока отговорност, посочи депутатът.

Според БДЦ е необходимо да се изграждат нови общи структури за безопасност и противодействие на тероризма, да се подобри разузнаването и взаимодействието между службите за сигурност в ЕС. "Българското правителство и МВнР е необходимо да положат незабавни и енергични усилия за постигане на тези цели", заяви Ковачка.

По думите ѝ в действията срещу тероризма трябва да се имат предвид две опасности. Едната е от това да не се прави разлика между "ислямския фундаментализъм и неговия антипод - истинската религия на милионите мюсюлмани по света". "Това е недопустимо. Тези хора са част от нас и от нашата цивилизация. Нашето бъдеще е свързано с тях", каза Ковачка. Другата опасност по думите ѝ е от механичното смесване на проблема с миграционната вълна в Европа и тероризма.

Толерантността на Европа към бежанците и хуманитарната криза не противоречи на твърди отговори към тероризма и това трябва ясно да се подчертае, заяви тя.

РБ: Нужни са не партийни декларации, а обща декларация на парламента

Нека да си дадем сметка, че има моменти, има предизвикателства, при които нашият народ очаква от нас да бъдем единни, да бъдем един до друг и да говорим с един глас, а не един през друг. Това заяви депутатът от Реформаторския блок /РБ/ Борис Станимиров в изказване след декларациите на другите парламентарни групи. Той заяви, че няма да има декларация от името на РБ, защото отношението на групата е било ясно изразено в едноминутното мълчание, с която депутатите почетоха паметта на жертвите при терористичните актове.

Всичките тези декларации, в които чухме редица правилни неща, всъщност не допринасят за българското общество, отбеляза Станимиров. Според него примерът на френските депутати - и управляващи, и опозиция, които заедно пеят националния химн, би трябвало да подсети българските народни представители, че в момент на голямо предизвикателство е добре Народното събрание да има обща декларация, подкрепена от всички парламентарни групи. Няма никакъв смисъл от 5, 6, 7 или 8 отделни декларации, които казват едно и също нещо, заяви той и допълни, че българските парламентаристи има още да се учат.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. С.Тачев
    #2

    Наистина този атентат е трагедия, но всичко си има граници и медиите и управляващите обичат да преекспонират всичко. Ето една друга бърза статистика - в атомобилни катастрофи в Европа на година губят живота си 12000 човека или 34 човека на ден. В световен мащаб на ден от катастрофи по пътищата загиват 3500 човека, а 50 000 000 са ранени или тежко пострадалите за година.

  2. Sgt. Pepper
    #1

    Само да попитам: защо НС-то не отдаде почит на загиналите в сваления от същите тия терористи руски самолет? Някой ще каже - защото руснаците не са ни съюзници от НАТО. Аз пък ще му кажа - ами ти що не си ...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.