В НС започват подписка за импийчмънт на Първанов

В НС започват подписка за импийчмънт на Първанов

Опозицията в Народното събрание стартира в понеделник подписка за отстраняване на президента Георги Първанов. Инициативата е на депутата от ДСБ Нено Димов. Мотивите са изготвени със съдействието на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская”.

В конституцията са заложени две възможности, по които може да се иска импийчмънт на президента. Първата е, ако той е извършил държавна измяна, а втората е, ако чрез своите действия е нарушил конституцията. Според текста на искането, Първанов е извършил и двете. Този извод се прави въз основа на вече установената му принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

“Държавният глава е извършил държавна измяна, злепоставяйки България пред нейните съюзници в НАТО и ЕС и пред външния свят, поставяйки я в положението на ненадежден партньор и дори в проводник на външни за съюзниците ни от НАТО и ЕС интереси”, се казва в документа.

Нарушението на конституцията е намерено в престъпване на клетвата, която се дава при встъпване в длъжност, разписана в чл. 76 ал. 2 от основния закон: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа".

“Укриването на истината (б.р. за принадлежността към структурите на бившата ДС) е било само в личен интерес на президента Първанов и по никакъв начин в интересите на народа”, пише в мотивите на подписката.

Второто нарушение е намерено по чл. 96 ал. 1, според която президентът “олицетворява единството на нацията”. В искането се посочва, че Георги Първанов всъщност разделя нацията, включително и по отредената ѝ вече геополитическа ориентация.

“Не може в българската политика да се лъже безнаказано. Действията на Първанов по този случай бяха под елементарния политически морал”, заяви за Mediapool депутатът Нено Димов.

Когато за пръв път проговори по случая, на 23 юни 2006 г. Първанов заяви, че само безвъзмездно е  редактирал книгата на македонски емигрант и човекът, който го поканил за това, се представил за служител на МВнР, а не на ДС.

През юли т.г. Комисията по досиетата съобщи, че президентът Първанов е бил секретен сътрудник към Първо главно управление на ДС, отдел 14, под псевдоним “Гоце”.

Toй е вербуван на 4 октомври 1989 г. от ст. лейт. Цвятко Динков Цветков, който е продължил и да го ръководи. Първанов е снет от действащия оперативен отчет с предложение от 1993 г.

Документите, въз основа на които е установена принадлежността на Първанов към ДС, са: разходен документ, отчетен от оперативния работник; документи от ръководилия го щатен служител; картони обр. 1 и 3; рег. бланка; дело Ф1 а.е. 7562.

Тези материали (за които има съмнения, че са само част от папката “Гоце”, а останалите липсват –б.р.) поставят въпроса дали Първанов е казал цялата истина при публичното си признание година по-рано.

За да се задейства процедурата по импийчмънт, искането трябва да бъде подписано от 60 депутати. Ако това стане, то се превръща в официално обвинение за държавна измяна и нарушение на основния закон. След това обвиненията трябва да бъдат подкрепени от 2/3 от народните представители (160 човека). И ако това се случи, казусът отива за финално решение в Конституционния съд, който трябва да реши дали парламентът е оценил правилно обстоятелствата.

Общият брой на депутатите от опозиционните сили ДСБ, ОДС, “Атака”, БНС и независимите народни представители са общо 72 души. Пред Mediapool Нено Димов заяви, че очаква подкрепа и от народни представители от БСП, които са се изказали критично към действията на Първанов и неговото осветляване като сътрудник на ДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България