В някои областни болници ще получат 150-250 лева увеличение на заплатите от юли

В някои областни болници ще получат 150-250 лева увеличение на заплатите от юли

Работещите в някои държавни областни болници ще получат между 150 и 250 лева увеличение на заплатите с юлските си възнаграждения, обяви здравният министър Кирил Ананиев, който е на обиколка из лечебните заведения в страната.

Ананиев уточни, че увеличението няма да е еднакво навсякъде. Ръководствата и персоналът на болниците ще решават дали увеличенията ще бъдат към основните заплати или под формата на допълнително материално стимулиране Тяхно ще бъде и решението дали всички ще получат еднакво увеличение или ще има диференциация. Ананиев обясни, че от срещите му с работещите в областните болници е разбрал, че се прилагат различни механизми на формиране на възнагражденията.

“В едни болници предпочитат полученото увеличение да се използва за повишаване на основните работни заплати, с което съответно те се приближават до заложеното в Колективния трудов договор. В други лечебни заведения обаче ръководствата и самият медицински персонал избират увеличение на основните работни заплати с по-бавни темпове, а по-голямата част от получените средства да се дадат под формата на допълнително материално стимулиране, като аргументът на вторите е, че по този начин се стимулира персоналът, който изнася най-голямата тежест в лечебния процес“, коментира Ананиев.

Ананиев коментира, че целта на МЗ е заплатите да достигнат заплатите, заложени в Колективния трудов договор в сектора. “Важно е да подчертаем, че средните брутни работни заплати в 9 областни болници са между 1200 и 1400 лв. за професионалистите по здравни грижи, а на лекарите са значително по-високи“, посочи Ананиев.

Той обяви, че през септември ще бъде направен анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК и в случай, че има спестен ресурс, той ще бъде насочен приоритетно към болничната помощ.

От началото на седмицата Ананиев разяснява параметрите на новата методика, по която предлага да се разпределят парите за възнаграждения в болниците. Тя предвижда разходите за персонал да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получава конкретното лечебно заведение. В повечето лечебни заведения и сега разходите за персонал са над 50%, а в някои достигат дори до 80% от приходите.

Допълнителните плащания за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал, с изключение на допълнително разпределение на приходите, които идват от клинични проучвания и от приходите от извършени услуги, утвърдени по ценоразпис на лечебното заведение. Максималният индивидуален размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната заплата, а за медицинския персонал не може да надхвърля три пъти размера на основната работна заплата.

Освен това МЗ предлага съотношението в заплатите на санитар, медицинска сестра и лекар. Да е 1 към 1.7 към 2.2. При други равни условия това съотношение ще осигури постигането на нивата, заложени в Колективния трудов договор. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?