След обилните снеговалежи и дъждове

В някои райони на страната остава бедствено положение

Влакове не вървят по три жп участъка

В някои райони на страната остава бедствено положение

След обилния снеговалеж и поройните дъждове през уикенда обстановката в страната постепенно се нормализира. Въпреки това бедствено остава положението в някои райони на страната. В понеделник пътищата са проходими при зимни условия.

В Габрово, Севлиево и Дряново днес е неучебен ден, заради тежката обстановка в района.

Спряно е движението на влаковете в участъците от Каспичан до Русе, от Габрово до Царева ливада от Хасково до Димитровград, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Създадена е организация за извозването на хората с автобуси. Аварийни екипи и специализирана техника разчистват жп трасетата за да може да бъде осигурено подаването на напрежение в контактната мрежа. Възстановяването на наводнения жп участъка между Хасково и Димитровград ще започне след като водата се отдръпне.

Положението в община Габрово остава изключително тежко заради продължилия над 35 часа интензивен снеговалеж, придружен със силен вятър във високите части. На места дебелината на снега достигна 90 сантиметра.

Кметът на общината Таня Христова заяви пред БНР, че екипите на "Енерго-Про" работят по отстраняване на повредите на останалите без електричество над 90 населени места. Кризисният щаб в община Габрово взе решение да се потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение.

Трети ден над 50 населени места в общините Ловеч, Троян, Летница и Угърчин продължават да са без ток, заради прекъснати електропроводи. Отменени са учебните занятия във всички училища в селата в община Троян.

Ситуацията в Бургаска област се нормализира, но бедственото положение остава. Продължава работата по отводняването на пътя Царево - Синеморец, където река Велека вчера преля и шосето остана под вода.

Реката вече се е прибрала в коритото си, но аварирал камион пречи на нормалното движение, съобщиха дежурните от "Гражданска защита" в областна управа.

Синеморец и Резово са откъснати от пътищата, но няма бедстващи. Токът е спрян в Синеморец и няколко населени места. Все още се работи от екипи на ЕВН в рибарското селище Ченгене скеле. Там има наводнен трансформатор, заради което е било прекъснато електрозахранването.

Язовирите се следят. Там, където има възникнали рискови ситуации, са взети мерки за допълнително укрепване. Сега състоянието вече е добро.

Освен пътят Царево - Синеморец, затворени са още Бургас - Средец - за автомобили над 5 тона, като в района между селата Черни връх и Константиново движението се извършва двупосочно в едната лента за движение, заради откъснат участък от пътното платно, в следствие на наводнението. Обходният маршрут за камионите е през селата Черни връх, Полски извор и Дебелт. Пътят Ясна поляна - Веселие също е затворен заради наводнен участък.

Междувременно от МОСВ предупреждават, че и днес ще продължи повишението на нивата на реките. По-съществено повишение ще има при реките в Южна България - Средецка, Факийска, Изворска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека, Резовска, Тунджа - в долното течение, Марица - в участъка след Първомай, и Арда. Очаква се плавно понижение на нивата на реките да започне утре.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?