В няколко европейски страни подновяват от утре използването на ваксината на AstraZeneca

В няколко европейски страни подновяват от утре използването на ваксината на AstraZeneca

Няколко страни от ЕС, съобщиха, че подновяват от утре ваксинирането с препарата на AstraZeneca, чието използване бе временно преустановено поради съмнения, че може да е свързан с опасност от образуване на тромби. Днес Европейската агенция по лекарствата обяви, че ваксината е сигурна, каза, че тя не е причина за увеличената опасност от тромбози и подчерта, че ползите от нея са повече от рисковете.

Няколко часа по-късно здравните министри Литва и Латвия и здравното министерство на Кипър съобщиха, че от утре подновяват използването на препарата на британско-шведската компания, предаде Ройтерс.

За да покажат, че имат доверие на тази ваксина, президентът на Литва Гитанас Науседа и премиерката Ингрида Шимоните, председателят на парламента и здравният министър Арунас Дулкис ще се имунизират в понеделник с тази ваксина, а от утре литовците ще имат възможност да избират с кой препарат да се ваксинират.

Френският премиер Жан Кастекс заяви пред телевизия Бе Ем Еф ще ще се ваксинира утре с препарата на AstraZeneca.

От утре Италия ще поднови ваксинирането с препарата на AstraZeneca, каза италианският премиер Марио Драги, предаде Ройтерс. "За правителството продължава да е приоритет ваксинирането на възможно повече хора и възможно по-бързо", се казва в краткото изявление на Драги.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус