В Ню Йорк ще се проведе третото гласуване за нов генерален секретар на ООН

В Ню Йорк ще се проведе третото гласуване за нов генерален секретар на ООН
Третото предварително гласуване в Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на световната организация ще се проведе в Ню Йорк.
 
На предишните две гласувания най-много гласове събра бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до 2015 г. бе Върховен комисар на ООН за бежанците.
 
Българският кандидат Ирина Бокова зае трето място, и първо сред дамите, на първото гласуване, когато бе подкрепена от 9 членки на Съвета за сигурност. По време на втория предварителен тест тя изостана до пета позиция, като събра одобрението на 7 държави от съвета.
 
За високия пост претендират 11 кандидати. Мандатът на сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтича на 31 декември 2016 г. Очаква се окончателното гласуване за нов генерален секретар да се състои през октомври.
 
В Съвета за сигурност на ООН в момента освен петте постоянни страни-членки – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ – влизат и 10 непостоянни страни-членки - Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.
 
Постоянните представители на тези страни гласуват тайно със специално предназначени за целта бюлетини с три графи за оценка на всеки кандидат: "подкрепен", "неподкрепен", "без мнение".
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?