В Ню Йорк започва 76-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН

В Ню Йорк започва 76-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН

В централата на ООН днес се открива 76-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН.

За разлика от миналата година, когато юбилейната 75-а сесия протече във виртуален формат заради коронавирусната пандемия, тази година сесията е в смесен формат. Някои лидери ще бъдат в залата в Ню Йорк, а други ще се включат онлайн с предварително записани послания.

Заради пандемията обаче сесията протича при известни ограничения. В централата на ООН делегатите на страните участнички в сесията трябва да са не повече от 7 души. А в залата, в която тече самата сесия, делегациите са сведени до 4 души. Изискват се също документ за ваксинация срещу коронавируса и отрицателни тестове.

Най-важната част от сесията ще е в седмицата от 21 до 27 септември, когато са общополитическите дебати на високо равнище. Президентът на САЩ Джо Байдън ще произнесе реч на 21 септември, предаде Ройтерс, като цитира изявление на Белия дом.

Очаква се на годишната среща на лидерите да присъстват лично 104 държавни и правителствени ръководители. Сред тях ще бъдат както Байдън, така и йорданският крал Абдула, президентите на Бразилия и Венецуела, палестинският им колега Махмуд Абас и премиерите на Израел, Япония, Индия и Великобритания. Много дипломати и лидери се оплакват, че виртуалните срещи не могат да заменят личните срещи наживо, на четири очи или в групи, целящи преодоляване на глобалните предизвикателства и кризи, отбелязва Асошиейтед прес.

Макар че всички страни говорят публично пред Общото събрание, голяма част от световните дела се обсъжда на лични срещи, закуски и вечери в кулоарите на форума.

Очаква се на срещата да присъстват 73 държавни глави и 31 правителствени ръководители. Сред тези, които ще представят предварително записани обръщения, са президентите на Иран, Египет, Франция, Индонезия, Зимбабве и Южна Африка.

На 20 септември ще се състои среща, посветена на климата, която ще протече при закрити врата и в която ще участват генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и лидери от цял свят.

Споделяне

Още от Свят