В обсадения Донецк магазините са барикадирани, улиците - пусти, а жителите бягат

В обсадения Донецк магазините са барикадирани, улиците - пусти, а жителите бягат

Витрините на повечето магазини са с подсилени стъкла, улиците са странно пусти, а в града редовно отекват експлозии: Донецк, бастион на сепаратисткия бунт в Източна Украйна, е под
обсада.

 

"Положението се влошава с всеки изминал ден", въздъхва Олга, 32-годишна служителка в туристическа агенция.

 

Младата жена се разхожда с двегодишния си син по обградения с дървета булевард "Пушкин", любимо място за разходки преди бойните действия, което в тази слънчева утрин е почти безлюдно.

 

Останала без работа, след като работодателят ѝ затворил агенцията, от три седмици Олга живее у приятели в центъра на града, след като напуснала къщата си близо до летището на Донецк - мишена на ожесточени бомбардировки.

 

"Избягах под куршумите с децата си", разказва Олга.

 

"Беше като на кино". Тук синът ѝ се намесва, за да каже колко го е страх от "бум, бум" на войната.

 

След няколкоседмично настъпление към сепаратистите, украинските сили затягат примката около главните им укрепления и на първо място - Донецк. Целта им е да пресекат възможностите за доставки за града от контролираната от бунтовници територия, но също и от Русия.

 

Вторият по ранг в самопровъзгласилата се Донецка народна република Владимир Антюфеев призна в неделя: "Градът е под обсада".

 

"Пълен батак", обобщава Олег, безработен, който кара колело със сина си Иван. Заводът, в който работел, е затворил поради липса на доставки. И дума не можа да става обаче да напусне: "Живея тук от 50 години, няма къде другаде да отида", казва той.

 

Украинският министър на отбраната Валерий Хелетей увери, че войските не са навлезли в Донецк, решение, от което населението се страхува, опасявайки се от кръвопролитни боеве.

Противовъздушни убежища

 

Всичко в този град, чието население допреди няколко месеца наброяваше един милион души, говори, че войната приближава.

 

През нощта експлозии от артилерийска стрелба в покрайнините на града нарушават тишината, установена с полицейския час. В квартал "Петровски" (в югозападната част на града), където през уикенда бяха убити шестима цивилни, кореспондентка на Франс прес`видя в събота вечерта няколко жилищни сгради и едно училище без стъкла на прозорците вследствие на експлозиите, чиито произход е невъзможно да се определи.

 

Рекламни афиши насърчават жителите да се присъединят към сепаратистите. "Очаквам своя герой" пише на един от тях. На него е изобразен калашник, украсен с оранжево-черна георгиевска лента, символ на руския патриотизъм.

 

Много собственици на магазини и апартаменти са залепили на прозорците ленти от скоч като буквата Х, за да ги предпазят в случай на експлозия. Повечето от магазините са затворени, а онези които отварят, работят само между 15 и 16 часа.

 

На някои жилищни сгради могат да се видят листове с указания къде се намира най-близкото противовъздушно укритие.

 

Стадионът на футболен клуб "Шахтьор", чисто нова стъклена сграда, е безлюден, като изключим няколкото градинари, които се грижат за тревата.

 

На гарата, където се издигат статуи на миньори герои - гордостта на този миньорски район - пътниците се редят на опашка, за да си купят билети.

 

Любов разказва, че заради бомбардировките е напуснала с автобус град Кировске, на 50-ина километра на изток на бунтовническа територия, опитвайки се да стигне до Днепропетровск, по на запад, където живее сестра ѝ със сина си.

 

"Взехме всичко и тръгнахме. Автобусите продължават да се движат, има храбри шофьори. Онези, които имат коли, вече заминаха", разказва сивооката жена.

 

Юрий Иванович, човек с изпито лице, пристига от Шахтьорск - град, който подобно на Кировске, се намира в крайно оспорвана сепаратистка зона, близо до мястото, където се разби малайзийския самолет.

 

"Нашата къща изгоря, както и тази на съседа ни. Улицата беше бомбардирана. Заминаваме за Москва", обясни той.

 

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят