В очакване на еврооблигациите пропадна вътрешна емисия дълг

В очакване на емитирането на еврооблигации за близо 3 млрд. лв. пропадна емисия по 2.5 годишни държавни ценни книжа (ДЦК).

Министерството на финансите не е одобрило заявените поръчки на проведения на 23 юни 2014 г. аукцион за продажба на 2.5-годишни ДЦК, деноминирани в лева, емитирани на 26 март 2014 г. с падеж 26 септември 2016 г., съобщиха от ведомството. Сумата на търсеното и нереализирано финансиране обаче не е посочена.

Решението на ведомството на министър Петър Чобанов отговаря на състоянието на пазара и интереса на участниците към предприетите действия от страна на емитента за провеждане на срещи с инвеститори за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари, се казва в съобщението.

В понеделник започна европейското представяне на новата емисия еврооблигации, което ще продължи до 26 юни. След това се очаква емитирането на новия външен дълг, с който да се покрие стар в началото на 2015 г. и бюджетния дефицит.

Министерството на финансите ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз, отчитайки както пазарното състояние и перспективи, така и необходимостта от обезпечаване на диверсифицирани източници за финансиране, е посочено още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?