В очакване на нови пожари Португалия обяви в някои райони бедствено положение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Португалия обяви бедствено положение в някои райони и постави пожарните и спасителните служби в готовност в очакване на нови пожари, предаде Ройтерс.

Страната пое основния удар на горещата вълна, обхванала значителни части от Южна Европа, и се бори с най-тежките пожари в съвременната си история. Това лято пожари са изпепелили над три пъти повече горски площи, отколкото през една обикновена година.

Правителството днес каза, че въвеждането на бедствено положение в централните и северните райони на страната, както и в западните части на историческата провинция Алгарве на южното крайбрежие, ще има "превантивен ефект". Според прогнозите на метеорологичната служба в неделя на някои места се очаква температурите да достигнат 40 градуса по Целзий.

Канцеларията на премиера Антониу Коща съобщи, че той ще се срещне с шефове на военните, полицията и с ръководители на службите за действия при кризисни ситуации, за да бъдат в максимална готовност в най-рисковите райони.

След като при пожара през юни в Португалия загинаха 64 души, службите за спешни действия полагат големи усилия за навременно евакуиране на населението от застрашените райони. По данни на службата за гражданска защита обаче само миналата седмица при пожари са пострадали близо 80 души, посочва Ройтерс.

В събота, когато в страната са бушували рекордните 268 пожара, правителството се обърна към други Европейски страни с молба за помощ с противопожарни самолети и огнеборци.

Над 130 души бяха евакуирани днес от селата в област Сантарем, на около 170 км североизточно от Лисабон, където повече от 1000 пожарникари се борят с огъня.

Изпепелените площи в Португалия тази година представляват една трета от опожарените територии в ЕС.

Португалското министерство на вътрешните работи съобщи, че полицията е арестувала рекордния брой от 91 заподозрени за причиняване на пожари - било умишлено или поради престъпна небрежност.

Споделяне

Още от Европа