В офиса на лидера на австрийската крайна десница са открити устройства за следене

Хайнц-Кристиан Щрахе

Само за една седмица във виенския офис на лидера на крайната десница Австрийска партия на свободата бяха открити устройства за следене и имаше проникване с взлом. Крайната десница е част от правителството и е оглавявана от вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, предаде Ройтерс.

Проникването с взлом е станало в сряда вечерта, докато Щрахе е бил на вечеря извън офиса.

 

То стана броени дни, след като в офиса бяха открити средства за електронно наблюдение, скрити зад огледална стена. Те били намерени при проверка, извършвана обичайно от специалисти на разузнаването, когато една партия се мести в нов офис, разказа партийна говорителка.

 

Щрахе се премести в новия си офис през декември. Той се помещава в бароковия дворец Дитрихщайн във Виена. По случаите е започнало разследване.

Информациите за тях идват в разгара на скандал с кандидата на партията на изборите в провинция Долна Австрия Удо Ландбауер. Той бе принуден да подаде оставка като заместник лидер на студентска организация, когато излезе на яве, че тя е разпространявало книга с песни с нацистко съдържание, възхваляващи убийството на евреи и действията на нацисткия режим.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?