В олимпийсъката столица Токио се въвежда извънредно санитарно положение

Йошихиде Суга

Премиерът на Япония Йошихиде Суга обяви въвеждането на ново санитарно извънредно положение в Токио заради нарастването на случаите на зараза с коронавирус, предадоха световните агенции.

Новата мярка беше оповестена две седмици преди откриването на летните Олимпийски игри в Токио, които бяха отложени от миналата за тази година именно заради пандемията.

Суга поясни, че извънредното положение ще влезе в сила в понеделник и ще продължи до 22 август. Самите игри се откриват на 23 юли и се закриват на 8 август.

Това е четвъртото извънредно санитарно положение в Токио, отбелязва ДПА. То не е равносилно на строг локдаун с вечерни часове, както е в други страни. По време на японското извънредно санитарно положение хората са призовани да си стоят колкото се може повече у дома. Ресторантите и караоке баровете са отворени, но не могат да сервират алкохол. Те ще трябва да приключват работа по-рано от обичайното. Тези мерки целят да ограничат участието на японците в различни празненства по повод на Олимпийските игри, криещи риск от увеличаване на случаите на зараза, допълва Асошиейтед прес.

Вчера Токио съобщи за 920 новозаразени. За сравнение в същия ден на миналата седмица новозаразените бяха 714.

По-късно днес организаторите на Олимпийските игри, в това число представители на японското правителство и на Международния олимпийски комитет, ще имат среща, за да решат дали да позволят зрители на спортните прояви, предаде Ройтерс, като се позова на японската телевизия Фиджи.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?