В ООН започна кампания за международна конвенция за сигурността на журналистите

В ООН започна кампания за международна конвенция за сигурността на журналистите

Международната федерация на журналистите поде в ООН кампания за създаване на международна конвенция за сигурността и независимостта на журналистите и на други медийни професионалисти, предаде Франс прес.

Първо заседание по темата в централата на ООН в Ню Йорк обедини представители на петнайсетина страни, сред които Русия, Гърция, Пакистан, Перу, Италия и Тунис, разказва генералният секретар на Международната федерация Антъни Беланже. Тя е базирана в Брюксел и представлява 600 000 журналисти в 134 страни.

Предвидена отдавна, тази кампания намира директен отзвук в "аферата Кашоги". Бъдещата конвенция цели да обедини съществуващите международни документи, отнасящи се до сигурността на журналистите и медийните работници, да ги допълни и обобщи, разказва Беланже.

Миналата година бяха убити 82 журналисти по света. Поради тази причина не може просто да се чака следващото убийство, без да се направи нещо, казват организаторите на кампанията. Те допълват, че само едно на 10 убийства е разследвано.

Целта на започнатата в Ню Йорк кампания е да бъдат мобилизирани няколко страни, които да отнесат въпроса пред Общото събрание на ООН, което е единствено компетентно да постави началото на процес, който да приключи с приемането на международна конвенция. Това може да отнеме години.

В текста на конвенцията се предвижда да има 22 члена, в това число ангажименти за защита на журналистите, за спазване на свободата на словото и за преследване на извършителите на агресии срещу представители на професията. Конвенцията предвижда създаването на комисия от 15 души, които ще следят за нейното спазване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят