В ОПЕК цари разцепление по намаляването на производството на петрол

Има разцепление в ОПЕК по основния въпрос - дали страните износителки на петрол да се съобразят или не с исканията на държавите потребителки и да предприемат стъпки, за да обуздаят поскъпването на петрола, съобщава агенция Ройтерс ден преди началото на срещата на министрите на картела в австрийската столица.

ОПЕК е подложена на натиск да отложи насроченото за 1 април намаление на производството с 1 милион барела дневно, след като цените на петрола в САЩ през този месец достигнаха най-високото си равнище през последните 13 години, допълва Ройтерс.

Въпреки високото равнище на цените и въпреки натиска на някои страни потребителки ОПЕК не се отказва от решението си да намали добива и износа от 1 април, заяви днес при пристигането си във Виена министърът на петрола и минералните ресурси на Саудитска Арабия Али ибн Ибрахим ал Нуейми, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Решението експортните квоти на ОПЕК да бъдат намалени с 1 милион барела дневно до 23,5 милиона барела дневно бе взето на извънредната среща на картела на 10 февруари в Алжир.

ОПЕК може да отложи прилагането на решението от 10 февруари, коментира при пристигането си в австрийската столица министърът на петрола на Обединените арабски емирства Обейд бен Саиф ан Насър.

Алжирските договорености напълно могат да бъдат преразгледани, защото нямат задължителен характер, каза още министърът на петрола на ОАЕ. По-добре ще бъде ОПЕК да се придържа към решението си за намаление на производството, заяви снощи във Виена алжирският министър на мините и енергетиката Шакиб Хелил, цитиран от Франс прес

Цените на петрола са високи и ние искаме да ги задържим в коридора от 22 до 28 долара за барел, но както ви е известно цените не са се повишили заради липса на доставки, а заради спекулация и геополитическата несигурност, допълни Хелил.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: