В опустошения от пандемията Ню Йорк започна масово преселение

В опустошения от пандемията Ню Йорк започна масово преселение

Травмата от пандемията вече накара много нюйоркчани окончателно да напуснат града по най-бързия начин, като оставят много празни апартаменти и стават причина за рязко повишаване на цените на имотите в мегаполиса

"Не бях готов да замина", си спомня как са се случили нещата през февруари Ник Барнхорст. 41-годишният жител в Ню Йорк от 11 години, влюбен в града, обмислял да се пренесе в друго жилище, но не по-рано от година. В рамките на няколко седмици жена му забременяла с третото им дете, а коронавирусът опустошил Ню Йорк. "Случи се" с един замах: трябва да се махнем оттук колкото може по-бързо".

Идната седмица Ник трябва да подпише документа за продажба на къща в Мамаронек - богат град северно от Ню Йорк.

"Винаги съм си представял, че заминаването би било мъчително", казва мъжът, който е родом от Калифорния, "но днес съм преизпълнен с ентусиазъм".

Заминал в началото на март за уикенда при родителите на съпругата си в Масачузетс, приятел на Ник е направил много по-радикален ход. Той така и не се е върнал да живее в Ню Йорк.

Тъй като жена му е бременна в осмия месец, той продал апартамента си и купил друг в Бронксвил, градче непосредствено до квартал Бронкс в северна посока.

"Нищо от това, което прави Ню Йорк такъв, какъвто е, в момента не работи", подчертава Ник, защото театри, барове, кина, концертни зали и музеи не са отворени отново. "Затова е по-лесно да си тръгнеш оттук".

На развихрящия се пазар на недвижими имоти, който "не оставя никакво място за преговори", Ник трябвало да се бори, за да намери къщата, която търси.

Около популярния град Монклер в щата Ню Джърси не е рядкост да видиш къщи, продадени с 20 на сто по-скъпо от исканата цена, според данни, съобщени от Ричард Стантън, собственик на агенция "Стантън риелтърс".

"Не очаквах толкова голямо търсене", обяснява брокерът на недвижими имоти, който не предвижда предлагането на достигне търсенето до шест месеца, дори до година.

Жител на Дериън в щата Кънектикът, разказва при условие да остане анонимен, че е получил няколко телефонни обаждания от потенциални купувачи, а къщата му не е била обявена за продажба. "За пръв път ми се случва", казва той.

Губернаторът Андрю Куомо и кметът Бил де Блазио често сравняват настоящата ситуация с тази след 11 септември, друга голяма травма за града, като обещават същия тласък напред.

Но в сферата на недвижимите имоти, последиците от атентатите "бяха пренебрежими", смекчава нещата Ричард Стантън.

"След 11 септември гордостта на нюйоркчани по-скоро ме накара да искам да отида да живея в Ню Йорк", разказва Дилън Кондор - китарист, който тогава е бил тийнейджър и живеел в предградие на мегаполиса.

Работил за няколко музикални комедии на Бродуей, той също взе кардинално решение през юни и напусна Ню Йорк, за да отиде да живее в апартамент в Таритаун в долината на река Хъдзън.

За него всичко се преобръща с първите хубави дни през пролетта, по време на разходка в претъпкания с хора Сентрал парк, където предпазните маски били прекалено редки за неговото разбиране.
Докато се връщат със съпругата му, "един от нас каза: трябва да напуснем този град".

В Ню Йорк в началото на юли денем е пълно с камиони, които пренасят мебели. В Долен Манхатън над 5 на сто от апартаментите са свободни, нещо невиждано от 10 години, когато фирмата за недвижими имоти "Милър Самюъл" публикува тези статистически данни.

Освен с 11 септември Ричард Стантън сравнява настоящите икономически условия с периода 2003-2005 г., когато имаше вълна от нюйоркчани, напуснали заради повишаването на наемите.

Той си спомня и 70-те години на миналия век, белязани от влошаване на комуналните услуги и повишаване на престъпността, заради което мнозина от тези, които можеха, избягаха.

Този път обаче, освен ефекта на коронавируса, "има по-осезаема тенденция, свързана с факта, че ще има повече хора, които работят от вкъщи", анализира Ричард Стантън. В много случаи, работната седмица в офиса ще е по-къса".

Това движение може дори да доведе до край на треската за недвижими имоти в Ню Йорк и да позволи ново поколение да се засели в град, който иначе би бил недостъпен за него, разсъждава брокерът на недвижими имоти.

На първо време Дилън е избрал да наеме жилище, за да има предвид всички възможности, в очакване Бродуей да се съживи. Но му е трудно да прави планове да се върне в Ню Йорк. "Има толкова много неизвестни, че е трудно да си ги представиш".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят