В остра декларация Главното мюфтийство осъди действията на "Ислямска държава"

Главното мюфтийство разпространи декларация, в която осъжда остро антихуманните и терористични действия на радикалната сунитска групировка "Ислямска държава“ в Близкия изток.

В декларацията ръководството на Мюсюлманското изповедание в България заявява, че “от висотата на своята отговорност пред обществото и отзивчивост към зачитане на човешките права, радетел на хуманизма и свободата, заявява своята остро осъдителна и заклеймяваща позиция относно варварските покушения" на т. н. "Ислямска държава" в Близкия Изток.

"Главното мюфтийство за пореден път заявява своята ясна и категорична позиция, че отнемането на невинни човешки животи, насилието, терора и всички форми на тяхната проява към цивилните и невинни граждани са абсолютно неприемливи, дълбоко укорими и не се препокриват с принципите на ислямската религия", продължава декларацията.

"Безпрецедентното погазване на висшите достойнствата на исляма и принизяването му до средство за постигане на политически и властови ресурс силно ни огорчава. Ислямската религия под никаква форма не проповядва насилието и заклеймява погубването на човешкия живот без значение какъв е повода за подобен акт".

"Относно призива на самопровъзгласилата се "Ислямска държава“ всички мюсюлманите да се присъединят към нея сме длъжни да заявим, че никъде в Свещения Корана или Сюннета-традицията на пратеника Мухаммед (а.с.) не се споменава за т.н. "Ислямска държава“. Това, което се изисква от мюсюлманите, (а и от всички хора) е, да управляват справедливо, без оглед на разликата между хората – било тя социална, религиозна, или етническа", се казва още в декларацията.

Според Исляма, държавният глава се избира, а не се самопровъзгласява. Такава е практиката на сподвижниците на Мухаммед (а.с)., след смъртта му. За акта на самозванството той казва: " Ние не даваме (тези постове) на хора, които ги искат, или се стремят всячески да ги получат." Според ислямската традиция избраният държавен глава не налага своята воля чрез насилие и убийства, защото една от основните цели на Исляма е да съхранява живота на хората, а не да пролива кръвта им. Това е ясно видимо и в категоричното решение на пратеника Мухаммед (а.с.), който не позволява избиването на двуличниците, обосновавайки се, че нежелае да избива поданиците си", продължава документът.

"Имайки предвид повелите на Всевишния и традицията на пратеника и делата на самообявилата се "Ислямска държава“, не откриваме допирни точки, а напротив те са диаметрално противоположни, което означава, че мюсюлманите не трябва да се поддават на провокацията на тези хора, а да се разграничат от действията им".

Ние, представителите на висшето ръководство на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България, заявяваме готовността си да работим усилено и всеотдайно за духовния и високо морален разцвет на духовните ценности и добруването на цялото българско общество", завършва декларацията на Главното мюфтийство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?