В отговор на премиерската заръка Лукарски разпореди внезапни проверки на дрегерите и радарите на КАТ

Снимка: БГНЕС (архив)

Министърът на икономиката Божидар Лукарски реагира незабавно на препоръка на премиера Бойко Борисов и нареди Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да започне внезапни проверки за използваните от Пътна полиция анализатори на алкохол в дъха и скоростомери, съобщиха от агенцията.

Както стана ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда, Борисов, възмутен от подкупните катаджии, раздава задачи на вътрешния и на икономическия министър. Премиерът казва на Лукарски, че във ведомствената му Държавната агенция по метрологичен и технически надзор "има получени доста сигнали за използване на несертифицирани или направо казано – частни радари и дрегери, масово от пътни полицаи".

В момента служителите на КАТ използват новите електронни анализатори на алкохол в дъха, които имат вградена памет и всяко измерване се запаметява. Така при установяване на алкохол над допустимите норми се стига до задължително санкциониране на водача. В сигналите до агенцията обаче се твърди, че в някои полицейски автомобили има повече от един дрегер, като резервният уред бил предварително е настроен да показва наличие на алкохол в дъха и да бъде санкциониран шофьорът. Има и оплаквания за радари, които според гражданите отчитат по-висока превишена скорост от тази, с която се е движил водачът.

ДАМТН като компетентен орган, в чиято област на надзор попадат лицата, използващи средства за измерване - анализатори на алкохол в дъха, както и радарни скоростомери, извършва строг надзор както на оправомощеното лице в МВР, което проверява дрегерите и радарите, така и на самите уреди. Манипулацията на тези апарати е изключително трудна, дори невъзможна, се казва в прессъобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България