В отсъствието на Румен Петков, съдът изненадващо отложи делото му

В отсъствието на Румен Петков, съдът изненадващо отложи делото му
Софийският апелативен съд отложи делото срещу депутата и бивш вътрешен министър Румен Петков, който е подсъдим за осветяването на секретния сътрудник Алексей Петров.

Противно на очакванията видният социалист не удостои магистратите с присъствието си в петък. Без да е задължен да се яви лично в съдебната зала, Петков направи това през ноември, когато за по-малко от два часа градският съд го оправда.

Тогава прокуратурата протестира и делото стигна до втора инстанция, която в случая ще е и последна. След тричасово заседание, което бе закрито за журналисти, апелативните магистратите отложиха процеса за 10 април.

Те прецениха, че мотивите на градския съд за оправдателната присъда не са много ясни и поискаха справка от ДАНС (като първоприемник на НСС – бел.ред.) за една заповед на директора на бившето контраразузнаване, с която се определя кои длъжности са държавна тайна и кои служебна.

Мотивът, с който градският съдия Алексей Трифонов оправда Петков беше, че длъжността на секретния сътрудник Алексей Петров не е държавна тайна.

Разследването за осветяването на Алексей Петров, първоначално водено срещу неизвестен извършител, продължи около шест месеца. Разкриването на секретния офицер на службите стана в разгара на миналогодишния корупционен скандал в МВР, който доведе до оставката на Петков.

На 26 март 2008 г. бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов заяви пред вътрешната комисия в НС, че бившата барета Алексей Петров е посредничил за срещата на Румен Петков с дупнишките бизнесмени братя Галеви, които към момента са в ареста по обвинения за рекет и изнудване.

В 00.36 ч. на 27 март агенция Фокус съобщи, че Танов е казал пред комисията в парламента, че Алексей Петров е присъствал на срещата на Петков с Галеви и така го е разконспирирал като секретен сътрудник на службите. В 7.12 ч. Румен Петков даде специално изявление колко е възмутен и отвратен от постъпката на Танов, чиято "низост" довела дотам, да бъде "разкрита самоличността на един офицер на прикритие, който е бил отличаван за добрата си работа в полза на държавата".

След това Петков заяви на нарочна пресконференция: "Още веднъж ще подчертая и го казвам с болка - човек, който е работил 8 години за държавата, да бъде изнесен и изпържен по такъв начин! Струва ми се отвратително...Не виждам сега кой може да поеме отговорност за сигурността на Алексей Петров.”

Танов не оспори, че е съобщил пред депутатите как Алексей Петров е бил посредник в срещата, но изтъкна, че не е заявявал в кое му качество. Членове на вътрешната комисия от различни партии потвърдиха думите на Танов.

В момента Петров е съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов. Огласяването на "посредника" в качеството му на секретен сътрудник на службите доведе до различни последствия: срещу Петков бе образувано производство, а Алексей Петров бе "устроен", по думите на Сертов, на работа в ДАНС.

Ако бъде признат за виновен, Румен Петков ще бъде глобен, тъй като по предложение на прокуратурата още на първа инстанция той бе освободен от наказателна отговорност. По закон административните глоби са от 500 до 5000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България