В отсъствието на Цветанов депутатите окончателно върнаха преференциите

На евроизборите прагът за пренареждане на листа ще е 5% от гласовете

Снимка БГНЕС

Мнозинството в парламента окончателно отмени приетото преди повече от месец обезсмисляне на преференциите и върна старите правила.

В сряда депутатите гласуваха на второ четене "ремонта на ремонта" на Изборния кодекс. Така беше върнат досегашният 5-процентен праг за преференции на евроизбори. За парламентарни и за общински съветници прагът ще е 7%.

Поправките бяха предложени от ГЕРБ и бяха приети в отсъствието на председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, който имаше основна роля в обезсмислянето на преференциите и чиято политическа съдба се очаква да бъде решена в близките часове.

До въпросът за политическото бъдеще се стигна след скандала с луксозните апартаменти, купени на преференциални цени от хора във властта. Един хората с евтини жилища е Цветанов и се очаква той да поеме своята отговорност, като напусне парламента, но остане на постовете си в ГЕРБ - зам.-председател, шеф на предизборния щаб и член на Изпълнителната комисия на партията.

Цветанов и февруарското обезсмисляне на преференциите

Сандалът с апартамента обаче не е първата "червена лампичка" на Цветанов през последните месеци. Скандал се разрази и около приетите през февруари поправки в изборния закон, които въведоха практически недостижим праг за пренареждане на партийните листи. Цветанов имаше основна роля и в този скандал. Тогава поправката беше приета по настояване на ДПС, като беше подкрепена и от ГЕРБ и НФСБ. Тя предвиждаше за пренареждане на листата да се необходими токлкова гласове, колкото за вкаравенето на един депутат, евродепутат или общински съветник.

Така беше открито демонстрирано поредното единомислие и единодействие между ГЕРБ и ДПС, а обезсмислянето на преференциите предизвика обществено недоволство. След приемането на противоречивите поправки самият Цветанов призна, че от ГЕРБ трябвало да направят "някакъв консенсус, за да продължи работата на Народното събрание и разбира се стабилността". От тези негови думи се разбра, че ситуацията е била подобна на тази през юни 2013 година, когато тогавашният премиер Сергей Станишев отиде да говори с депутатите от БСП, за да им каже, че ако не гласуват за Делян Пеевски като шеф на ДАНС, правителството ще падне.

Два дни след изказването на Цветанов и в негово отсъствие премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат върнати старите правила за преференциите. От най-голямата партия решиха да действат с внасяне на нов законопроект, вместо да се съобразят с президентското вето върху приетото обезсмисляне на преференциите. Така се стигна и до ремонта на Изборния кодекс, приет окончателно в сряда.

Отхвърлиха опита на НФСБ и ДПС за по-висок праг поне за местните избори

Докато от ГЕРБ размислиха още преди повече от месец, ДПС и НФСБ не се отказаха до последно от високия праг на преференциите. От партията на Валери Симеонов имаха предложение поне за местните избори прагът за пренареждане на листата да скочи от 7 на 20 процента от гласовете за листата, но това не беше прието.

Отхвърлени бяха и дежурните искания на ДПС - да отпадне ограничението за разкриване на максимум 35 избирателни секции извън ЕС, както и да се разреши предизборната агитация на чужд език.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?