В. "Паис": Испанските служби препращат на САЩ данни за телефонните разговори в страната

Испанските тайни служби "редовно препращат на американските служби голямо количество лични метаданни", пише испанският вестник "Паис", цитиран от Франс прес. Изданието допълва, че на практика всички големи европейски страни имат този навик.

Като се позовава на "различни източници, които са наясно със съществуването на това сътрудничество", "Паис" уточнява, че сред метаданните, изпращани на американците, фигурират справки за това кой с кого е разговарял по телефона, датата, часът и продължителността на разговорите, както и мястото, на което се намира всеки от разговарящите.

Разкритията допълват тези на друг испански вестник, "Мундо", който в понеделник публикува нов документ от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, показващ, че испанските тайни служби са помагали на САЩ да осъществяват шпионаж от голям мащаб в Испания чрез проследяване на над 60 милиона телефонни разговори.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви вчера пред парламента, че ако тези сведения са верни, това би било нещо "неуместно и неприемливо между съюзници и приятели".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят