В Пакистан е убит един от най- издирваните терористи от Ал Каида

Властите в Пакистан заявиха, че Ахмад Хусаин Фаруки, който бе застрелян в неделя от пакистанските сили за сигурност, е един от най-издирваните терористи в Пакистан, съучастник на главния организатор на атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед и ключова връзка между Ал Каида и местните ислямисти.

Пакистанското правителство заяви, че Амджад Фаруки е бил убит в престрелка със силите за сигурност в къща в град Навабшах, провинция Синд.

Кореспондент на ББС в Исламабад посочва, че през последните три месеца силите за сигурност са извършили десетки арести, някои от тях от глобално значение.

Фаруки бе издирван за организирането на два опита за убийство на президента Первез Мушараф през декември миналата година и бе обявен за съучастник в отвличането и убийството на американския журналист Дейниъл Пърл през 2002 г. Той е свързан и със самоубийствения атентат с кола бомба пред хотел Шератон в Карачи през май 2002 г., когато загинаха 11 френски специалисти, работещи по пакистански проект за подводница, заяви заместник-главният инспектор на полицията.

Веднага след убийството му в неделя бяха извършени редица арести, които могат да донесат жизненоважна информация в борбата срещу тероризма.

През 1988 г. Фаруки се присъединил към ислямистите, които се борят срещу индийската власт в размирния щат Джаму и Кашмир. Съвсем млад, той бил обучен в лагерите на Ал Каида в Афганистан.

Фаруки изградил връзки на високо ниво с терористичната мрежа, включително и с третия човек в йерархията ѝ - Халид Шейх Мохамед, който бе арестуван миналата година в Пакистан.

За повече от десет години като войник на джихада, Фаруки изучил техниките за убеждаване, които му позволили да привлече най-малко 200 мъже от родното си село в съпротивата срещу американското нахлуване в съседен Афганистан през 2001 г.

Той демонстрира злокобен талант и при убеждаването на млади мъже, които дават живота си като атентатори самоубиици в името на исляма.

Пакистански официални източници заявиха, че Фаруки бил приятел с родения във Великобритания ислямист Шейх Омар, който бе осъден на смърт за убийството на Дейниъл Пърл, и с негови арабски сподвижници от Ал Каида.

Медиите в Пакистан съобщиха, че Фаруки организирал самоубийствения атентат срещу американското консулство в Карачи през 2002 г., когато загинаха 12 пакистанци.

Името му се свързва с различни забранени ислямски групировки, включително Харакат ул Джихад е Ислами и Джайш е Мохамад, чиито членове бяха арестувани при различни опити да убият президента Мушараф.

Жители от родното му село твърдят, че някога той е служил като телохранител на лидера на Джайш е Мохамад - Маулана Азхар Масуд, когото Индия обвинява за организирането на самоубийственото нападение през декември 2001 г., което почти доведе Индия и Пакистан до нова война.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?