В Пакистан е заловен издирван от САЩ висш сътрудник на Ал Каида

Пакистан арестува един от най-издирваните заподозрени за бомбените атентати срещу две американски посолства в Източна Африка през 1998 г.

Пакистанският министър на външните работи на Пакистан Махмуд Фейзал Салех Хайат заяви, че в неделя по време на рейд близо до град Гуджарат в централен Пакистан е бил задържан Ахмед Халфан Гайлани, заедно с още 14 бойци.

Гайлани е в списъка на ФБР на 22-мата най-издирвани терористи с обявена награда за главата му от 25 милиона долара. Макар че е заловен през почивните дни, подробности за това бяха съобщени едва в петък.

Гайлани е гражданин на Танзания, женен за узбекистанка.

Едновременните взривове в Кения и Танзания бяха най-сериозната атака по Америка преди 11 септември 2001-ва и отнеха живота на над 200 души.

Срещу Гайлани бяха повдигнати обвинения в Южния район на Ню Йорк през декември 1998-ма година.

Засега той ще остане под арест в Пакистан. Запитан дали Гайлани ще бъде предаден на САЩ, пакистанският външен министър зави пред Би Би Си:

"Ние трябва да се уверим какви точно са били естеството и размера на действията му в Пакистан. След като веднъж се уверим и бъдат изпълнени изискванията на нашите разследвания, само тогава можем да обмислим молба от страна на американското правителство да го предадем. Това естествено ще бъде направено в съответствие с международните закони и практики и ще се вземат предвид и нашите пакистански стратегически интереси.

През последните месеци пакистанските сили за сигурност успяха да арестуват или убият няколко ислямски екстремисти, но Гайлани е безспорно най- ключовата фигура.

Споделяне

Още от Свят