В Пакистан са задържани 500 след извънредното положение

В Пакистан са задържани 500 след извънредното положение

След обявяването на извънредно положение в Пакистан в събота са задържани близо 500 души, съобщи премиерът на страната Шаукат Азиз, цитиран от АФР. По думите му  арестите са имали за цел предупреждение.

Сред задържаните са били Джавед Хашми, лидерът на партията на бившия премиер на страната Наваз Шариф и  Имран Хан, един от популярните опозиционни политици, който е бивш крикет играч.

Азиз съобщи също така, че е възможно парламентарните избори, които са планирани за януари 2008 г., да бъдат отложени с една година. Окончателно решение по този въпрос обаче все още не е взето.

Извънредното положение бе въведено в Пакистан от президента Первез Мушараф на 3 ноември и би преустановено де отстранен от длъжност. Сградата на съда бе отцепена от военни.

Държавният глава обясни предприетите мерки с нарастващата активност на радикалните ислямисти и вмешателството на съдебната власт в работата на парламента и правителството.

По-рано Върховният съд на Пакистан прие за разглеждане искове, в които политически противници на Мушараф оспориха законността на неговото участие в президентските избори, състояли се в началото на октомври. Според пакистанската конституция президент може са бъде само гражданско лице, а Мушараф заема и поста на главнокомандващ на въоръжените сили.

Мушараф бе обявен за победител на изборите, но официалните данни за това все още не са публикувани, доколкото Върховният съд все още не е взел решение по исковете на противниците на президента. Мушараф обвини съда, че се бави, с което пречи на нормалната работа на всичките системи във властта.

След въвеждането на извънредното положение седем от единадесетте съдии на върховната институция се събраха на заседание и обявиха решението на Мушараф за незаконно и призоваха военните да не се подчиняват на президента.

В същото време Европейският съюз изрази безпокойство от решението за въвеждане на извънредно положение в Пакистан и призовава държавния глава да не допусне страната да се отклони от пътя на завръщането си към демокрацията, предадоха световните агенции.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана подчерта в комюнике, че изоставянето на демократичните процеси не е начин за справяне с терористичната заплаха. Солана допълва, че разбира жертвите, направени от пакистанските управници и народа в борбата с тероризма.

"Но както заявих лично на президента Мушараф в телефонен разговор с него на 2 ноември, преди да бъде обявено извънредното положение, изоставянето на пътя към демокрацията не е отговор на терористичната заплаха и демократичният процес в Пакистан не трябва да бъде прекъсван", се казва в изявлението на Солана.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?