В първа изява извън двореца, кралица Елизабет посети военната лаборатория Портън Даун

Кралица Елизабет посети в четвъртък военната лаборатория Портън Даун, придобила популярност покрай идентифицирането на неврнопаралитичното вещество "Новичок", с което бе отровен руският двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г. Това е първата по-сериозна публична изява на кралицата след въвеждането на ограниченията за коронавируса през март т.г., отбелязва Ройтерс.

94-годишната кралица, която прекара националната карантина в замъка Уиндзор, изпълнява официалните си задължения дистанционно чрез видео или телефонна връзка от двореца.

При първата си публична изява тя бе придружавана единствено от внука си принц Уилям. И двамата бяха без маски, но всички присъстващи спазваха дистанция.

Свръхсекретната лаборатория по военни науки и технологии в Портън Даун, югозападна Англия, идентифицира веществото "Новичок", с което преди две години бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в близкото градче Солсбъри.

Великобритания обвини за атаката двама руски агенти, действали по заповед на Москва, която обаче отрича това. Руски официални лица бяха обвинени от Запада и за отравянето с "Новичок" на критика на Кремъл Алексей Навални през август т.г.

Кралица Елизабет и принц Уилям се срещнаха в лабораторията с военни представители, участвали в операцията по ликвидирането на последствията от "Новичок", както и с учени, които се занимават с коронавирусната пандемия.

Официалната цел на визитата бе откриването на Център за енергетичен анализ, където пред кралицата и принца бе демонстрирано съдебно-медицинско разследване на експлозиви.

Двамата освен това разгледаха корпуса към новия център, където бяха демонстрирани оръжия и тактики, използвани от контраразузнаването.

Военната лаборатория Портън Даун е основана през 1916 г. като британска лаборатория за химическо и биологично оръжие, където учени от военното министерство провеждат секретни експерименти, в които участват около 20 000 военнослужещи, в резултат на което един от тях умира от смъртоносния газ зарин.

От 1960-те години лабораторията се съсредоточава върху разработването на средства за противодействие и технологии в областта на сигурността, макар че секретната ѝ структура винаги е пораждала спекулации относно действителните си занимания, особено сред любителите на теории за летящите чинии.

"Никакви извънземни, живи или мъртви, никога не са били доставяни в Портън Даун", се казва на правителствения убесайт.

От месец март насам кралицата имаше две публични изяви – едната в Уиндзор по случай военната церемония в чест на рождения ѝ ден, а след това за удостояването с рицарско звание на 100-годишния капитан Том Мур, който събра рекордна сума за благотворителност в разгара на пандемията.

Тя освен това направи частни визити в замъка Балморал в Шотландия и Сандрингам в източна Англия, които са нейни частни резиденции.

Следвайки 68-годишната традиция, откакто е на британския престол, кралицата откри мемориален плакет в Портън Даун и се разписа в книгата за гости.

"Е, това доказва, че сме били тук, нали", пошегува се тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят