В първия си ден като държавен секретар Тилърсън призова към единство и разбирателство

Рекс Тилърсън

През първия си ден като държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова към единство и разбирателство, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че апелът е бил отправен на фона на сериозното недоволство в Държавния департамент от политиката на новия президент Доналд Тръмп, който настрои срещу себе си и редица съюзници на Съединените щати.

Стотици служители на американското външнополитическо ведомство посрещнаха с аплодисменти бившия главен изпълнителен директор на петролния гигант Ексън Мобил. Тилърсън произнесе слово, в което не уточни каква политика възнамерява да води, но се спря на недоволството в Държавния департамент.

"Зная, че това бяха яростно оспорвани избори и не всички се чувстваме еднакво за резултата, всеки от нас има право да изразява свои собствени политически възгледи, но ние не можем да позволим нашите лични убеждения да нарушат способността ни да работим като един екип", заяви Тилърсън. Той призова всички служители на американското външнополитическо ведомство, за чиито качества се изказа ласкаво, да "се приспособят към промените"... "по всички краища на света"... и "тук у дома".

Рекс Тилърсън положи клетва като държавен секретар на САЩ в сряда, след като Сенатът го утвърди на поста, въпреки безпокойствата за връзките му с Русия, отбелязва Ройтерс. По-рано тази седмица стана ясно, че над 900 служители на Държавния департамент са подписали вътрешен меморандум, в който изразяват несъгласие с рестриктивната имиграционна политика на Тръмп.

През първия си ден като държавен секретар на САЩ Тилърсън се срещна с германския министър на външните работи Зигмар Габриел. Той освен това проведе телефонни разговори с външните министри на Канада и Мексико, както и с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

След срещата на Тилърсън с Габриел не бе дадена информация за медиите. Разговорите между двамата обаче вероятно са били съсредоточени върху НАТО, споразумението за иранската ядрена програма и търговията, отбелязва Ройтерс.

Тилърсън е обсъдил с канадския и мексиканския външен министър, Стефан Дион и Луис Видегарай, ситуацията със Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което Тръмп иска да предоговори или да отмени.

Подробности за съдържанието на разговора на държавния секретар на САЩ с израелския премиер не бяха дадени.

Строителството от Израел на нови жилища за евреи в окупираните палестински територии може да не е полезно за мирния процес, заяви малко по-рано Белият дом в комюнике - заемайки по-балансирана позиция в сравнение с произраелските изявления на Тръмп.

Споделяне

Още от Свят