В Пазарджик спешни пациенти плащали за избор на екип

В Пазарджик спешни пациенти плащали за избор на екип

Пациенти, приети по спешност, са си плащали за избор на екип. Случаите са от Пазарджик и са били открити при съвместна проверка на здравната каса и Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщиха от държавното обвинение.

Това са част от общо 4537-те установени нарушения. Сред най-честите са доплащане за дейности, които се поемат от касата, както и неправомерно искане на потребителска такса.

При проверка на зъболекарски кабинет във Велико Търново пък е установено, че са отчитани дейности, които изобщо не са извършвани. "Договорът на изпълнителя с НЗОК е прекратен и преписката е изпратена на районната прокуратура", се казва в съобщението.

Общо 706 705.11 лв. са били неправомерно изхарчени, сочат още резултатите от проверката. От прокуратурата твърдят, че са предприети действия за възстановяването на парите.

Глоби за над 112 хил. лв. са наложени след проверката. Част от случаите са предадени на медицинския одит, а други – на прокуратурата.

"Предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция "прекратяване на договора", съобщават от прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?