В Перник пробват да правят козметични ремонти за сметка на труса

Снимка: БГНЕС

Собственици на жилища в Перник се опитват да представят козметични ремонти в имотите си за аварийно-възстановителни, налагащи се заради земетресението със сила 5.8 по Рихтер, което разлюля града в края на май. Това са установили експертите от Дирекцията за национален строителен контрол(ДНСК), съобщи министърът регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА в събота.

"Има случай, в който като аварийно-възстановително мероприятие е предвидена доставка и монтаж на нова окачена алуминиева фасада върху метална конструкция за окачената фасада със стъклопакет "триплекс", даде примерза измама тя.

 При проверките на ДНСК се оказало, че не за всички ремонти, кандидатстващи за държавно финансиране, са представени изготвени от проектанти с пълна правоспособност конструктивни становища с констатации за нанесените щети и с това дали е засегната конструкцията на сградите и конструктивните им елементи.

Част от представените становища съдържат противоречива и взаимоотричаща се информация, посочи Павлова. Подобен е случаят за всички обекти по списъка за Радомир.

ДНСК е препоръчала да се направи конструктивно обследване и конструктивни експертизи за евентуалната необходимост от укрепване на сгради, пострадали след земетресението в Перник и Радомир. Сред тях са няколко училища, болници, поликлиники и детски градини в Перник, село Дивотино, Батановци, Радомир, както и Общинският младежки дом в Перник.

Министър Павлова се надява от 2014 г. с европари да е възможно да се финансират и конструктивните подобрения в сградите, които ще се .

"Надяваме се, че този въпрос ще бъде включен в окончателната версия на регламентите", заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България