В петък ще е ясен строителят на "Турски поток" у нас

В петък ще е ясен строителят на "Турски поток" у нас

В петък ще стане ясно кои са допуснатите кандидати да строят трасето на "Турски поток" през българска територия и каква цена предлагат, съобщиха от държавния газов оператор "Булгартрансгаз". Това означава, че тогава ще стане ясно кой ще е евентуалният изпълнител на поръчката за 2.286 млрд. лв. без ДДС.

На 14 март стана ясно, че и тримата кандидати – италиано-люксембургското ДЗЗД "Консорциум Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ), унгарско обединение и арабско-италианският консорциум "Аркад", имат пропуски в документите, които трябва да отстранят. Те получиха пет дни да оправят техническата част на предложенията си. В момента комисията по разглеждането на офертите проверява внесената допълнително документация от кандидатите и до петък трябва да стане ясно дали и тримата ще бъдат допуснати до отваряне на ценовите оферти, насрочено за 29 март, или ще има отстранени. Преди да станат ясни финансовите предложения и дали има такива, които да са склонни на авансово плащане от 250 млн. евро без ДДС и разсрочено плащане на остатъка за десет години, ще се обяви класацията на техническите оферти и техните оценки, става ясно от публикуваната информация за отварянето на ценовите оферти.

В ДЗЗД "Консорциум Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ) акционери са "Консорцио Варна 1“, регистрирано в Парма, Италия, от местните "Бонатти С.П.А" и "Макс Щрайхер С.П.А", и "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България" на регистрирано в Люксембург дружество. Един от неговите представители е Андрей Зимин, който е част от мениджмънта на руската  "Тръбна металургична компания" (ТМК), за която руското издание РБК писа, че е договореният задкулисно доставчик на тръбите за българското трасе на "Турски поток".  "Комплишънс дивелопмънт С.А.Р.Л. - клон България" ще отговаря и за финансирането.

В унгарското обединение влизат компаниите Fovallalkozo ZRT и KVV Kivitelezo ZRT, в които мажоритарен акционер е унгарската енергийна група МОЛ. МОЛ е акционер в швейцарската "Мет Груп", която резервира капацитет от бъдещата тръба на "Турски поток" у нас и която реално е близък партньор на руската "Газпром", резервирала основната част от преноса по предвидената да се строи тръба у нас.

Третият участник в процедурата е консорциум "Аркад", включващ регистрираната в Милано, Италия, "Аркад Ей Би Би С.П.А" и регистрираната в Саудитска Арабия "Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни". И двете дружества са свързани със саудитската енергийна група "Аркад".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?