В “Пирогов“ щяло да има “малко МВР“

Директорът на “Пирогов“ Димитър Раденовски обяви във вторник, че се работи заедно с полицията по идеята да се създаде “малко МВР“ в болницата. Според него лечебното заведение се нуждае от полицейска охрана, а и около 10% от престъпниците в София преминавали през института.

Раденовски обяви, че той самият е получил над 50 заплахи за живота си и освен това получавал странни sms-и, два от които гласели “ние ще дойдем с процентите и проектите при вас“ и “ще се бием ли, или ще работим заедно”.

По думите на Раденовски има засегнати фирми от действията на болниците. При един от конкурсите за ремонти в болниците две от фирмите са представили фалшиви банкови гаранции и юристите на болницата са предали случая на прокуратурата.

Болницата приема 75% от спешните случаи в София и 25% от страната, посочи директорът ѝ. През миналата година са преминали над 360 хил. пациенти, от които 42 000 са били приети за лечение в болницата, а от тях неосигурени са били 300. За тяхното лечение са дадени около 800 000 лева. На ден през “Пирогов” минават около 1 200 души. През зимата те стигат до 3 000. Около 120 души дневно се приемат за лечение, а 80-100 са оперираните за ден.

В същото време Министерството на здравеопазването е изплатило около 80% от дължимите суми на “Пирогов” за тази година, НЗОК също дължи на болницата доста пари. Това се отразява сериозно на болницата, тъй като основната част от приема в нея е спешен и не могат да се връщат пациенти. Така дори с отложен планов прием, болницата е принудена да реже и от заплатите на персонала.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?