В писмо до Иван Искров клиенти на КТБ призоваха за бързо отваряне на банката

В отворено писмо до управителя на БНБ Иван Искров с копие до президента Росен Плевнелиев клиенти и вложители в КТБ, обединени в учредения преди десет дни Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България, призоваха централната банка да предприеме всички възможно, предвидено от закона, за да отвори отново поставената под специален надзор банка.

"Ние, близо 500 учредители на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, Ви пишем с голяма тревога, защото сме свидетели на граничещо с престъпление бездействие от страна на БНБ за разрешаване на проблема с КТБ. Вместо да се заемете сериозно и спешно с оздравяване и отваряне на поставената под особен надзор банка, Вие правите опити за протакане и бягате от вземане на бързи решения по един казус, който засяга хиляди данъкоплатци и вложители", се казва в отвореното писмо.

"Предупреждаваме Ви, че колкото повече БНБ "бави топката“ и потъва в необяснимо мълчание, толкова последиците за държавата ще са по-лоши", продължават авторите.

"Както на българското общество, така и на Централната банка трябва да е ясно, че не българските данъкоплатци и вложители правят опит да ограбят КТБ, а едни хора, чиито имена не се артикулират, искат да окрадат банката. Ето защо ние изключително много разчитаме на ясна и точна позиция от страна на главния прокурор, който с действията си да защити българските данъкоплатци и вложители", пише в отвореното писмо.

"Обществото трябва да научи имената на истинските виновници, които нелепо застрашиха банковата и финансовата стабилност на държавата. Бъдете сигурни, че каквото и да се случи, ние ще търсим виновните докрай. Това означава, че ще търсим докрай и отговорност за бездействието на гуверньора и на членовете на Управителния съвет на БНБ", предупреждават членовете на комитета, които по техни изявления са над 500.

"Не вложителите, а Централната банка е длъжна да осъществява контрола и надзора над банките. Не вложителите, а Централната банка определя политиката по лихвите на всяка банка. Недопустимо е да се говори, че единствените интереси са тези на банкерите, които вземат лихвите, а на хората, които влагат живи пари, да се лепят етикети, че са „лакомници и тарикати“. И затова питаме: Когато една банка дава по-висока лихва - този процес от вложителите ли се контролира? И какво правеше Централната банка, когато лихвите в една банка бяха по-високи спрямо другите търговски банки – услужливо мълчеше! Мълчите и сега, но мълчанието Ви граничи с престъпление", пишат вложителите.

И отправят предупреждение до управителя Иван Искров и управителния съвет на БНБ.

"Ние вече преживяхме пирамидите, фараоните и града на мечтите от ранната демокрация, от които останаха само кредитни милионери. Уверяваме Ви, че този път няма да позволим никакво ограбване на парите на хората и ще искаме сурово наказание за всички виновни. От Вашето бездействие по казуса КТБ става ясно, че по някакъв начин сте зависими от някакви кръгове. Ние Ви молим да излезете от тази зависимост и да върнете нашите пари. С бездействието си Вие крадете човешки съдби и дестабилизирате държавата. Призоваваме Ви незабавно да изпълните задълженията си и да създадете условия КТБ спешно да възстанови дейността си по един от предвидените в закона варианти. Длъжни сте да го направите!"

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?