В Пловдив започва Нощта на музеите и галериите

Фонтанът пред общината в Пловдив беше напълнен с диетична кола. Сн. БГНЕС

Диетична кола бликна от фонтана с пеликаните пред общината в Пловдив. Така беше дадено началото на тазгодишната Нощ на музеите и галериите, която започва в петък, 15 септември и продължава и на 15 и 17 септември.

Това е най-големият фестивал в града, в който музеи, галерии и клубове работят до малките часове на нощта.

Фонтанът с кола, или "Любовен скок" - скулптура, е дело на американския художник Майк Буше и част от самостоятелната му изложба Private Idano в галерия "Сариев". Представял се на Венецианското биенале, "Манифеста" и други престижни форуми и е близък сътрудник на друг известен американски художник - Пол Маккарти. Буше се интересува от популярната култура, нетрадиционните материали и социалните експерименти.

В "Нощ"-та се включват всички почти всички музеи и галерии в града. Организирани са също и концерти и изложби на открито.

В Музея на авиацията например 150 избрани посетители ще могат да опитат космическа храна и да разберат как се правят ястията за астронавтите. Специални изложби са подредени и в Регионалния етнографски, исторически, археологически, природонаучен музей.

За първи път от много години ще бъде отворена и сградата на Детмаг Снежанка в центъра на града, където ще има няколко експозиции.

В събота вечер на "Нощ"-та ще гостува "Фортисимо фест" с "Музика под звездите". Концертът на Софийската филхармония под диригентството на Максим Ешкенази ще е в Античния театър. Ще бъдат изпълнени класически творби на български композитори, български фолклор, а за финал ще звучат романтичните хитове от златния филмов фонд на България.

Има специална програма от събития и за деца.

Пълната програма и местата, които участват в "Нощ"-та може да откриете на night.bg.

Споделяне

Още от Общество