В помощ на семейства, преживели загуба на дете

В помощ на семейства, преживели загуба на дете

С идването на пролетта за първи път у нас стартира инициативата “България дарява“, която обединява каузи от цялата страна и различни сфери от живота. От 22 до 31 март, когато цяла България дарява, всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, като дари за промяната, която иска да направи реалност.

Фондация “Макове за Мери” ще се включи в инициативата, за да продължи работата си в подкрепа на семействата, преживели перинатална загуба.

През 2018 год. с финансовата подкрепа на Lidl по програмата “Ти и Lidl за по-добър живот”, Фондацията издаде Наръчник за медицински специалисти за работа с родители, преживяващи загуба на бебе, и проведе обучения на персонала в три от големите столични АГ-болници/отделения.

“Поради запитвания от страна на лекари акушерки от други части на страната, бихме желали да продължим тази дейност, като проведем обучения в основните градове с големи медицински болници, както и обучения в София, достъпни за всички желаещи. Поради изчерпване на тиража на наръчника, както и на книгата “Сестра ми Мая от небето” (илюстрирана детска книга за другите деца в семейства, преживели загуба), и големия интерес към тях, предвиждаме допечатка“, посочват от фондацията.

За 2019 година е планирано изготвянето и отпечатването на малка книжка – наръчник, която да се разпространява в родилните отделения и да предоставя на родителите най-необходимата юридическа и психологическа информация, от която се нуждаят непосредствено след загубата.

Фондация “Макове за Мери” планира провеждането на проучване и изготвянето на доклад за качеството на болничните грижи, предоставени на родителите на мъртвородени деца, въз основа на който да отправи предложения към институциите за подобряване на тези грижи.

Дейността на фондацията се поддържа основно с дарения.

В “Макове за Мери” вярват, че въпреки относително малката целева група (около 600 семейства в България годишно), усилията им са важни, за да облекчат болката им в един от най-травматичните моменти от техния живот.

Между 22. и 31. март можете да ги подкрепите с дарение по банкова сметка

Банка ДСК
IBAN BG64STSA93000020744134
BIC STSABGSF

или чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS MERI на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1). За абонаментни дарения и други начини за даряване посетете https://dmsbg.com/11837/dms-meri/

(За абонати на Telenor, Mtel и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.)

“Макове за Мери“ благодари на всички свои поддръжници, които разпознават дейността им като значима, и подкрепят усилията им. 

Споделяне

Още от Общество