В послание към иранците Обама заяви, че има шанс за споразумение

Президентът на САЩ Барак Обама изпрати видеопослание до иранците, за да заяви, че има шанс да се постигне споразумение по ядрения въпрос с Иран, ако Техеран предприеме проверими действия, за да убеди Запада, че ядрената му програма е с мирна цел, предаде Ройтерс.

"Не си правя никакви илюзии. Ще бъде трудно", каза Обама в послание по случай иранския празник Невруз. "Но аз съм ангажиран с дипломацията, защото вярвам, че има основа за постигане на  практическо решение".

Позициите на Иран и на шесторката по иранската ядрена програма /петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия/ по въпроса за обогатяването на уран от страна на Техеран все още се различават доста, предаде същевременно Ройтерс, като цитира руския преговарящ Сергей Рябков.

Този извод той направи след поредния кръг от преговорите по иранската ядрена програма, завършил в сряда.

Рябков подчерта, че Иран и шестте сили са се договорили, че решението на иранската ядрена криза трябва да се основава на междинното споразумение, постигнато през ноември. Рябков посочва, че Иран има доста по-големи искания във връзка с обогатяването на уран.

Подобен извод за големи различия между преговарящите страни направи и европейският представител на преговорите Хелга Шмид, цитирана от Ройтерс. Шмид е заместничка на дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън, която обикновено участва в преговорите по иранската ядрена програма от името на шесторката.

Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф заяви, че преговорите са били много успешни, защото двете страни са изяснили въпроси, по които до този момент е имало неяснота.

"По отношение на постигането на разбирателство и на изясняване на въпросите, преговорите във Виена бяха сред най-успешните ни досега", заяви дипломат номер едно на Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят