В последния момент се появи оферта за машинния вот

Снимка: БГНЕС

Тринайсет минути преди изтичането на крайния срок, в ЦИК е постъпила оферта за доставка на устройства за машинно гласуване. Офертата от фирма "Лирекс БГ" е подадена в 16.17 ч. в сряда.

Наличието на кандидат за осигуряването на 13 500 машини за изборите на 26 март обаче все още не означава, машинното гласуване ще бъде обезпечено. Първо трябва да се прецени дали фирмата отговаря на изискванията, после да внесе техническо предложение и накрая да се отвори ценовата ѝ оферта. Това ще стане ясно до 17.30 ч. на 24 февруари.

Засега фирмата не е приложила финансовата и техническата част към предложението - те ще бъдат представени, ако са изпълнени останалите изисквания в поръчката. Подадените сега документи в ЦИК са по отношение на самия участник, дали отговаря формално на изискванията , каза Александър Андреев от комисията.

От фирмата е имало запитване за промяна на някои от техническите изисквания, допълни колегата му Цветозар Томов.

"Прекалено рано е за изявления. Това, което мога да кажа, е, че ще направим всичко което е посилно, за да може тази инициатива да завърши успешно. Няколко пъти проверявах дали в дружеството има вълшебници и феи, такива няма към настоящия момент, не мога да дам твърди гаранции. Много неща са в зависимост от наши партньори", каза управителят на фирмата Манол Илиев.

Той отбеляза, че фирмата има 25-годишен опит и разполага с нужния софтуер и специалисти.

"Лирекс БГ" е доставила ограничен брой устройства за първото експериментално машинно гласуване преди няколко години. Във вторник от фирмата заявиха пред Нова телевизия, че няма да участват в обществената поръчка за сегашните избори поради краткия срок на доставката.

Фирмата има опит в осигуряване на автоматизирани системи, касови апарати и системи за таксуване и тарифиране, система за електронни здравни услуги и др. Освен това от "Лирекс БГ" неофициално обяснили, че се готвят за кандидатстване по сходна обществена поръчка в друга държава за обезпечаване на апаратура, свързана с избори тази есен.

След като комисия на ЦИК прие документите за участие, Илиев каза, че предложението им е за новопроизведени машини. "Необходимия софтуер го имаме, разработили сме го отдавна. Беше проверен и променен според изискванията за търга, буквално за часове", допълни той.

ЦИК обяви спешно обществената поръчка след като Върховният административен съд (ВАС) постанови, че комисията трябва да изпълни закона, предвиждащ от тази година да може да се гласува и машинно във всички секции, а не само с хартиени бюлетини.

Според поръчката фирмата трябва да достави 12 500 машини, с които да се гласува във всички секции в страната и чужбина. Максималната цена за осигуряване на машините можеше да е 15 млн. лв без ДДС, т.е. до 18 млн. лв с данъка.

Миналата седмица служебният кабинет съобщи, че след проучване в Европа и САЩ, изводите са по-скоро, че техниката няма как да бъде доставена за толкова кратък срок.

В закона е предвидено, че ако няма машини, се гласува на хартия, но липсата им би създала условия за оспорване или обжалване на вота. Ако държавата реши машини да има само в някои секции, фирмата, която досега е осигурявала машините, би могла да достави до 26-и март между 500 и 1500 машини. Те биха стигнали за най-много три районни избирателни комисии.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?