В посолството на САЩ ще сканират пръстови отпечатъци на кандидатите за визи от 26 април

От 26 април американското посолство в София въвежда цифровото сканиране на пръстови отпечатъци за всички кандидати за неимигрантски визи за САЩ. След тази дата на всички кандидати за неимигрантски визи трябва да им бъдат взети пръстови отпечатъци по време на интервюто им за виза.

Изключение ще се прави за деца под 14 години, възрастни над 79 години, дипломати и правителствени служители или служители на международни организации, които пътуват за САЩ в рамките на официална делегация.

След като бъдат сканирани, пръстовите отпечатъци ще бъдат изпращани във Вашингтон за проверка. Новата процедура няма да промени структурата на интервюто или критериите, по които се преценяват кандидатите, се уточнява в съобщението. Процесът на сканиране ще забавя обичайната продължителност на интервюто с не повече от 30 секунди. Тези, които вече имат издадени визи за САЩ, които са все още в сила, не е необходимо да се явяват в консулския отдел за сканиране на пръстовите им отпечатъци. Тъй като сега повечето от кандидатите за виза ще трябва да се явяват лично в Консулския отдел на посолството, процедурата "drop box" за кандидатите за неимигрантски визи ще бъде преустановена от 31 април.

По този начин посолството на САЩ в София ще се присъедини към повече от 70 други американски посолства в света, които вече са стартирали тази процедура, се посочва в съобщение на мисията, цитирано от БТА. Процедурата е в съответствие с новото американско законодателство, което изисква от всички посолства и консулства на САЩ да започнат събирането на биометрични данни за кандидатите за визи.

Новата процедура ще се прилага за всички видове неимигрантски визи и ще важи за всички държави по целия свят. Целта ѝ е да повиши сигурността, да ускори уреждането на законните пътувания и на търговията в и извън САЩ, да гарантира ефективното функциониране на американската имиграционна система и да осигури личната неприкосновеност на гостуващите в САЩ чужди граждани.

Цифровото сканиране на пръстовите отпечатъци ще направи невъзможни измамите с личните документи на посещаващите САЩ. Информацията, която се събира, ще бъде надлежно защитена и ще е достъпна само за оторизирани държавни служители и определени правоприлагащи агенции при поискване, отбелязват от посолството на САЩ в София.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?