В Прага изпратиха пандемията с "прощално парти" на Карловия мост

В Прага изпратиха пандемията с "прощално парти" на Карловия мост

Световната здравна организация предупреди тази седмица, че коронавирусната пандемия съвсем не е приключила, но в Чехия се състоя празненство за "символичното прощаване" със заразата, съобщи Би Би Си.

Хиляди хора бяха насядали вчера до 500-метрова маса на Карловия мост в Прага, за да споделят храна и напитки, донесени от дома. Пируващите приканваха съседите си да опитват от техните ястия и напитки, без да се спазва физическа дистанция.

Организаторът на проявата Ондржей Кобза каза, че тя е станала възможна поради липсата на туристи в чешката столица. Кобза, собственик на кафене в града, обясни пред АФП, че целта е да бъде отпразнуван краят на кризата и да могат хората да покажат, че не се страхуват да се срещат и да вземат парче сандвич от съседа си.

Участниците в партито на моста над река Вълтава е трябвало да си направят предварително резервация и всички места са били заети.

Миналата седмица чешкото правителство разреши публични събирания на групи до 1000 човека. Плувните басейни, музеите, зоопарковете и замъците сега са отворени за ограничен брой посетители по едно и също време. Ресторантите, баровете и пъбовете вече приемат клиенти на закрито.

В 10-милионна Чехия има под 12 000 случая с коронавирус. Около 350 човека са починали в страната от причиняваното от него заболяване.

Споделяне

Още от Европа