В предизборната надпревара в САЩ Роналд Рейгън се радва на най-голяма популярност

В предизборната надпревара в САЩ Роналд Рейгън се радва на най-голяма популярност

Той не заема никаква длъжност от 1989 г., а от 2004 г. е покойник. Но бившият президент Роналд Рейгън редовно присъства в тазгодишната кампания.

Претендентът за републиканската президентска кандидатура Рик Санторъм направи "поклоннически" посещения в родния град на Рейгън, както и във фабриката, която произвежда любимите му бонбони в опит да обедини консервативните избиратели в избледняващата му кампания. Нют Гингрич редовно определя себе си като "смел консерватор от Рейгънов тип". Мит Ромни предложи създаване на "икономическа зона по модела на Рейгън" за насърчаване на свободната търговия.

Дори президентът демократ Барак Обама се изказа по въпроса, заявявайки, че героят на модерното консервативно движение би изглеждал доста умерен в днешната Републиканска партия.

"Роналд Рейгън, който, доколкото си спомням, не е бил обвиняван, че е социалист в политиката на данъците и разходите, неведнъж е стигал до извода, че когато дефицитът започне да излиза извън контрол, ако иска да постигне съгласие, трябва да предложи и намаляване на разходите, и увеличаване на данъците", каза Обама във вторник пред Американската асоциация на новинарските редактори.

"Днес той не би могъл да спечели републиканските първични избори", допълни Обама.
Ден по-късно Ромни оспори това твърдение.

"Всъщност смятам, че Роналд Рейгън би спечелил с лекота първични избори, честно казано всички първични избори", заяви той пред същата организация в сряда.

Предвид продължаващата популярност на Рейгън сред обществеността, Ромни може и да е прав. Въпреки че историците го поставят в средата на класацията на американските президенти, според скорошни социологически проучвания избирателите го определят като номер едно - пред Ейбрахам Линкълн и Джордж Вашингтон.

Популярността на Рейгън сред републиканците не е изненадваща, ако го сравняваме с президентите от тази партия след него.

През 1992 г. Джордж Буш-старши не беше преизбран заради рецесията и споразумението за увеличаване на данъците, които ядосаха консерваторите. Когато синът му, Джордж Буш-младши, напусна поста през 2009 г., близо трима от всеки четирима избиратели казваха, че не одобряват неговото управление.

В пълен контраст беше избирането на Рейгън през 1980 г., което показа, че консервативните кандидати могат да се харесат на широк спектър от гласоподавателите. Икономиката процъфтяваше, когато той намаляваше данъците и ограничаваше ролята на държавата, а Съветският съюз се разпадна, когато той водеше конфронтационна политика. Рейтингът му беше почти толкова висок, когато се оттегли, колкото когато зае поста.

ДЕМОКРАТИТЕ СЪЩО НАМИРАТ РЕЙГЪН ЗА ПОЛЕЗЕН

"Рейгън превърна консерватизма от сила на негативната политика в сила за позитивно управление", каза Крейг Шърли, консервативен медиен консултант, който е написал няколко книги за Рейгън.

Демократите също намират наследството на Рейгън за полезно. Кампанията на Обама няма да сгреши, ако изследва как Рейгън беше преизбран през 1984 г. Сега екипът на Обама се опитва да измисли послание, което да прозвучи ясно, както отекна лозунгът "Утро в Америка"*, помогнал на Рейгън след първия мандат да спечели голяма изборна победа въпреки високата безработица.

Спорейки с републиканците по фискални въпроси, демократите изтъкват, че президентът, който е най-известен с намаляването на данъците върху доходите, е слагал подписа си и под редица увеличения на данъци, съгласил се е да повиши тавана на държавния дълг 18 пъти и е постигнал компромис, поставил системата на социалното осигуряване на стабилна основа.

 

Обама похвали Рейгън, опитвайки се да се хареса на по-широк спектър от избиратели.

"Независимо от политическите разногласия, които може би имате с президента Рейгън - а аз определено съм имал такива – не може да се отрече лидерството му в световен мащаб или талантът му да споделя визията си за Америка", написа Обама през 2011 г. във в. "Ю Ес Ей Тудей".

С отдалечаването във времето на ожесточените партийни дебати от годините на Рейгън, политиците от всички цветове проявяват склонност да говорят за неговото наследство, каза историкът от университета "Принстън" Джулиан Зелизър.

"Когато имаш президент със силно присъствие в мислите на обществото, това има голямо значение. Различни хора ще извлекат от него каквото могат", каза той.

Наследството на Рейгън показа, че е трудно предизвикателство за Ромни, който през 80-те официално е бил независим и при неуспешния му опит през 1994 г. да спечели място в

Сената в клонящия към либералното щат Масачузетс" заявява, че "не се опитва да се върне към времената Рейгън-Буш".

Поддръжниците на Ромни посочват, че възгледите на Рейгън също са претърпели развитие през годините. Той отначало е бил поддръжник на президента демократ Франклин Делано Рузвелт и подобно на Ромни е съжалявал за първоначалната подкрепа за правото на аборт.

Ромни споменаваше в по-малка степен Рейгън, отколкото съперниците му в Републиканската партия, но наблегна на позиции по външната политика и регулацията в стил Рейгън. Той определя Обама като недостатъчно агресивен в чужбина и враждебно настроен към бизнеса.

Той вероятно ще започне да споменава по-често бившия президент с приближаването на битката с Обама, каза Зелизър. "Предполагам, че когато наближат септември и октомври, Ромни ще започне да говори доста повече за Рейгъновото наследство", добави той.

*Популярен предизборен клип от кампанията на Рейгън през 1984 г., който започва с думите "В Америка отново е утро...".

По БТА

Споделяне

Още от Свят