В пристанище на “Лукойл“ са открити условия за акцизни измами

Митничари разпломбирали уреди за контрол на движението на горивата

В пристанище на “Лукойл“ са открити условия за акцизни измами

Агенция "Митници" е установила, че в данъчния склад на нефтеното пристанище “Росенец“ на бургаската рафинерия “Лукойл“ са създадени условия за акцизни измами и срещу бургарски митничари са образувани четири дисциплинарни производства. Те са разпломбирали сложените от Агенция “Митници“ контролни уреди, които да следят пътя на горивата, и така са създали условия за манипулиране на данни и за извеждане на акцизни стоки без контрол от нефтеното пристанище, съобщиха от пресцентъра на агенцията в четвъртък.

Това не е първият път, в който митниците уличават бургарската рафинерия в нарушения при воденето на наличностите на горива. В края на 2011 г. “Лукойл“ дори остана без лиценз като данъчен склад и с Агенция “Митници“ се съдиха. В крайна сметка двете страни си стиснаха ръцете и се разбраха в рафинерията и в нефтеното пристанище да се монтират уредите за контрол на движението на горивата от данъчния склад.

В резултат на това в данъчния склад “Нефтопристанище Росенец“ са сложени над 900 митнически пломби, за които е установено, че подават коректно данни към системата на Агенция "Митници". На база на митническа проверка как работят устройствата на 11 април 2013 г. на петролния терминал е издаден окт за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове.

Още същия ден обаче в координационния център в Централното митническо управление (ЦМУ) в София е констатирано, че едно от вече поставените устройства е минало от работен в тестови режим, което позволява укриване на количества. Веднага е направена проверка и е установено, че някои от поставените митнически пломби са подменени, други липсват, а метрологични стикери са пробити. Поради тази причина е била извършена инспекция и на всички контролни точки в данъчния склад.

Образувано е дисциплинарно производство, в рамките на което Дисциплинарният съвет на Агенция "Митници" е констатирал, че подведените сега под дисциплинарна отговорност служители на Митница Бургас с действията си са създали и предпоставки за унищожаване, подмяна и манипулиране на документи и са установени документални липси и несъответствия.

Установено е неспазване на административни процедури, което създава възможност за манипулиране на данни, допълват от митническата агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?