В продължение на години хакери имали достъп до секретни документи на ЕС

Калифорнийска фирма е разкрила пробива, следите водят към Китай

В продължение на години хакери имали достъп до секретни документи на ЕС

Европейската комисия потвърди в сряда, че е имало мащабна хакерска атака срещу институциите на Европейския съюз.

"Можем да потвърдим, че е имало предполагаем пробив на комуникационните системи на институции на ЕС, но ние не коментираме информациите за възможно изтичане на информация", каза заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис на брифинг в Брюксел, след като бе помолен от журналисти да коментира медийните информации за такава атака.

"Нито една организация, нито една структура в нито една страна по света не е неуязвима за кибератаки. Ние се отнасяме към този проблем изключително сериозно, укрепваме нашата система за киберсигурност и нашите способности за реагиране на тези атаки", каза Домбровскис.

По-рано в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че неизвестни хакери са разбили системата за вътрешна комуникация на институциите на ЕС и в продължение на няколко години са имали достъп до конфиденциални документи, в частност по проблемите на миграцията, борбата с тероризма, международните отношения, търговията, както и до преписките с ключови дипломатически мисии.

Според американския всекидневник, прониквайки в мрежата на ЕС за дипломатическа комуникация, хакерите са свалили хиляди документи, разкриващи безпокойството на европейците от непредсказуемото поведение на президента на САЩ Доналд Тръмп, усилията за противопоставяне на Русия и Китай, както и страховете, че Иран ще възобнови своята ядрена програма.

В едната от грамите европейски дипломати описват срещата между Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки като успешна (най-малкото за Путин). В друга грама се дава подробен отчет и анализ на разговор между европейски представители и Си Цзинпин, в който китайският президент е цитиран да сравнява "тормоза" на Тръмп срещу страната му с "боксов мач свободен стил без правила".

Според "Ню Йорк таймс" за тригодишен период хакерите използвали техники, които приличали на онези, използвани от дълго време от елитно звено на китайската Народноосвободителна армия. Документите били копирани от обезопасена мрежа и поствани в интернет сайт със свободен достъп, който хакерите създали по време на атаката.

Пробивът бил установен от специализираната калифорнийска компания за киберсигурност Ареа 1. Тя направила така, че "Ню Йорк таймс" да получи достъп до над 1100 от хакнатите европейски документи. Сред хакнатите материали имало бележки от разговори с лидери на Саудитска Арабия, Израел и други страни. Документите включвали и обширни доклади на европейски дипломати за руските действия за подкопаване на Украйна, в това число и предупреждение от 8 февруари, че Крим е превърнат в "гореща зона, в която ядрени бойни глави може вече да са разгърнати".

По този въпрос американски представители вече казаха, че не са видели доказателства за присъствието на ядрени бойни глави в Крим.

Киберпиратите също така са проникнали в мрежи на ООН, в министерства на външните работи и на финансите по света. Пробив е имало и в Американската федерация на труда и в Конгреса на индустриалните организации. Там хакерите са се интересували от материали, засягащи преговорите за Транстихоокеанското партньорство - сделка, която изключва Китай.

Част от материалите на ООН, до които хакерите са получили достъп, са се фокусирали върху месеците от 2016 г., когато Северна Корея активно изстрелваше ракети. В тях се е споменавало и за частни срещи на генералния секретар на ООН и на неговите заместници с азиатски лидери.

Повече от 100 организации и институции са били на прицел на хакерите в продължение на години. Някои от тях са разбрали за пробива едва преди няколко дни, когато били предупредени от Ареа 1.

Компанията е създадена от трима бивши служители на американската Агенция за национална сигурност.

Споделяне

Още от Европа