В протестите за заплати се включиха 3/4 от учителите

В протестите за заплати се включиха 3/4 от учителите

Девет дни след официалния старт на учебната година, системата на средното образования реално спря работа. По последни данни на просветните синдикати към късния следобед в понеделник 72 процента от училищата и детските градини в страната са се включили в ефективната безсрочна стачка. По информация на трите профсъюза от вторник към протеста ще се включат още учебни заведения.

Исканията на стачкуващите преподаватели са за 100 процента увеличение на работните възнаграждения още от следващия месец. Правителството обеща 15 на сто повишение на парите от 1 януари 2008 година.

По данни на синдикатите, които в първия стачен ден постоянно подаваха информация за протеста, най-масово в него са се включили училищата в Гоце Делчев – 98 процента, следвани от тези в Бургас, Радомир и Ардино – над 90 на сто.

По данни на регионалните инспекторати в страната обаче в протеста в понеделник са се включили малко повече от 20 на сто от учебните заведения в страната.

По сигнали на синдикатите в Кърджали, Монтана и Златоград директори на учебни заведения на мястото на стачкуващите учители назначават други, които да влизат в часовете. Това е в противоречие със Закона за уреждане на колективни трудови спорове, твърдят от профсъюзите. Според тях днес в училище “Димчо Дебелянов” в гр. Белeне полицаи са отишли в училището и са поискали за проверка документите на стачкуващите. Това било безпрецедентен опит за оказване на натиск.

Има сигнали от училища и детски градини в страната, че стачката на различни места ще е с различна продължителност – от три дни до една седмица. По закон учителите, които стачкуват ефективно няма да получат заплата.

“Не се ли приключи първият учебен срок, не се приключва учебната година, няма план-прием след 7 и 8 клас, няма прием във висшите училища и няма завършващи ученици от средното образование”, коментира в Бургас Янка Такева, председател на Съюза на българските учители (СБУ) към КНСБ. “Икономиите в сферата на образованието са 200 млн. лв. и те могат да се дадат за увеличаване на средната брутна заплата за работещите в средното образование”, каза Такева. Тя допълни, че питат министър-председателя Сергей Станишев защо тези пари не се пренасочат за увеличаване на средната заплата.

Ден по-рано Синдикатът на българските учители обяви за 56 млн.лв. икономии в бюджета на образованието.

По думите на Такева много учители се обаждат, за да съобщят, че са заплашвани и затова СБУ са се обърнали към генералния секретар на комисията по образованието на Интернационала по образованието Мартин Ромер, който е в Бургас. Той е казал, че ако има наказани стачкуващи учители, ще уведоми Европейския парламент и Еврокомисията и лично Интернационалът ще поеме защитата на тези учители в Брюксел.

Станишев: Няма да действаме под ултиматум

Искането за 100 процента увеличаване на заплатите на учителите е абсолютно нереалистично в рамките на българската икономика, коментира в Пловдив премиерът Станишев. По думите му ако правителството се съгласи да отпусне повече пари, това означава да не се дадат средства в други сфери, които имат сериозни проблеми.

Той изрази съжаление за решението на синдикатите за стачка, тъй като това създава проблеми както на учениците, така и на родителите.

Премиерът цитира проучване, според което родителите изразяват разбиране към проблема на учителите, но 60 процента от тях не подкрепят стачка в момента.

“Никога не сме отказвали диалог, но няма да действаме под ултиматум”, заяви премиерът. Припомни за пореден път, че доста преди първия учебен ден правителството е предложило цял пакет от мерки за модернизацията на образователната система през следващите две години, за въвеждане на втори и трети стълб на диференцирано заплащане и за изпреварващ ръст на заплатите в страната като цяло.

Вълчев проверява възможно ли е вдигане на заплатите

Не оспорвам на никого правото да протестира, стига да е в рамките на закона,  но тези действия сами по себе си нищо не променят, коментира министърът на образованието Даниел Вълчев.По думите му проблемите са на икономическа логика, а не на това дали някой иска или не да увеличи заплатите.

Министърът коментира, че разбира исканията на учителите и обяви, че има “специално поръчение от страна на министър-председателя да правим внимателни изчисления, но в рамките на една или две седмици това не може да стане”.

По думите му големият въпрос, който синдикатите поставят, не е дали ако има резерви в системата, те да се дадат, а това какво ще се прави през следващата година за образованието.

Вълчев допълни,че ако стачката в училищата продължи повече от 3 дни, всяко училище може да преструктурира учебния процес за наваксване, на ако се проточи над седмица, ще се взема от зимната и пролетната ваканции на учениците.

Правителството ще започне нов кръг от преговори, когато учителите променят позициите си, допълни просветният министър.

От своя страна финансовият министър Пламен Орешарски каза, че политиката по доходите не е само и единствено фискален въпрос, а въпрос на равнище на доходите, на инфлация и пр. и те трябва да се разглеждат в пакет.

“Ако мислите, че доходите могат да се увеличават вън от всякакви икономически зависимости, тя икономиката реагира  и инфлационните темпове през последните месеци го доказват. Ако искаме още по-висока инфлация, можем да продължим по този начин”, заключи Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България