В рамките на международна акция ГДБОП спря 4 сървъра, използвани от "Ислямска държава"

Шефът на Европол Роб Уейнрайт

Мащабна операция на европейската и американската полиция парализира основните органи за пропаганда в интернет на групировката "Ислямска държава" (ИД). В рамките на акцията българската ГДБОП спря достъпа до четири сървъра у нас, които са използвани за разпространение на съобщения на АМАК. Операцията е обхванала 8 държави, съобщи в петък европейската полицейска агенция Европол, предаде Франс прес.

Акцията е проведена на 25-и и 26-и април, като цел на звеното за борба с киберпрестъпността са били сървъри, които разпространяват новини, свързани с "Ислямска държава". Действано е на територията на Белгия, България, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ.

Разследването започва в края на 2015 г., когато във всички държави членки на Европейския съюз е получена информация за възникването на новинарска агенция, обслужваща "Ислямска държава". На два пъти до момента специалистите са сваляли мобилните приложения на новинарската агенция на терористичната мрежа, а през 2017 г. - благодарение на иззети сървъри и последващ анализ, са установени радикализирани лица в над 100 държави.

При последвала операция на българска територия е спрян достъпът до 4 сървъра, използвани за разпространение на информация от новинарската агенция на "Ислямска държава". Разследването по случая продължава.

С тази безпрецедентна операция накърнихме силно възможностите на "Ислямска държава" да разпространява пропагандата си в интернет и да радикализира младежта в Европа, заяви в комюнике шефът на европейската служба за борба с престъпността Роб Уейнрайт.

Операцията, осъществена в сряда и четвъртък, бе насочена главно срещу агенция АМАК, използвана от радикалните ислямисти, за да поемат отговорност за атентати и да разпространяват призиви за джихад. Това е последният засега етап от кампания, започнала през 2015 г.

Освен АМАК полицаите нанесоха удар на други медийни механизми на ИД като радио "Баян", информационните сайтове "Халуму" и "Нашир".

"Многонационалното успоредно разбиване" на тези медии бе координирано от седалището на Европол в Хага със съдействието на Евроюст - европейския орган за съдебно сътрудничество, се казва в комюникето.

Операцията бе ръководена от федералния прокурор на Белгия; националните полиции конфискуваха сървъри в Холандия, Канада и САЩ, а също така дигитални материали в България, Франция и Румъния.

Британските антитерористи, също участвали в нея, установиха наличието на "големи бюра за регистриране на домейни, неправомерно използвани от ИД".

Джихадистите използваха агенция Амак например през 2016 г., за да поемат отговорност за атентати и нападения в Близкия изток и другаде по света, включително за кръвопролитните атентати в Париж, Брюксел, Барселона и Берлин. Миналия месец групировката пое чрез Амак отговорността за нападение в Треб, Южна Франция, където 25-годишен уби четирима души, включително жандармерист, заел мястото на негов заложник, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят