В рамките на “Южен поток“ Русия и Франция ще заменят газ срещу ток

Френският концерн “Електрисите де Франс“ (EDF) е готов да предостави на руската “Газпром“ достъп до местния пазар в рамките на споразумението по проект за газопровода “Южен поток“, предаде Ройтерс в сряда, цитирайки френския печат.

Според източници, близки до преговорите, руският монополист може да получи от EDF електроенергия като отплата за доставките на газ. От една страна това електричество може да помогне на “Газпром“ да завоюва клиенти на френския пазар, коментират източниците на Ройтерс От друга – схемата за замяна на газ с ток ще позволи на френската компания да не влошава своя баланс и да не увеличава задлъжнялостта си.

От страна на EDF няма официален коментар към момента.

В началото на декември “Газпром“ и италианската ЕНИ подписаха меморандум за разбирателство относно влизането на EDF в “Южен поток“, като коментираният дал на французите е над 10 на сто. Наскоро дори бе допусната възможността участието на новия акционер да достигне 20 процента, но окончателното решение за размера на дела и дали за формирането му досегашните партньори ще отделят поравно от своите акции ще стане ясно в началото на 2010 г.

Споделяне

Още от Бизнес