В разгара на протести и оставка отговорните за хората с увреждания отчитат опит в Ню Йорк

Зам.-министър Димитрова

Зам.-министърът на социалната политика  Росица Димитрова и държавният експерт от отдел "Интеграция на хората с увреждания" Надежда Харизанова са отчели на конференция в Ню Йорк положителния български опит. Това става в разгара на скандала с оставката на социалния министър Бисер Петков, който в понеделник беше освободен от премиера Бойко Борисов за несправяне с проблемите на хората с увреждания, а във вторник върнат обратно след като протестиращи майки на деца с увреждания се обявиха в негова защита.

По информация на в. “Сега“ командировката на двете служителки е с “всички екстри - самолетна бизнес класа за зам.-министъра, дневни, квартирни и пр“ и общата стойност на пътуването им е 16 150 лв. Тъй като самолетните билети са купени в последния момент, билетът за бизнес класа на Димитрова струва 8306 лв., а икономичната класа на подчинената ѝ - 2016 лв, твърди вестникът. Останалото до 16 150 лв. са дневни, хотел и пари за вътрешен транспорт. Въпреки че самата конференция е тридневна - от 12 до 14 юни, а нощувките са четири, зам.-министърът и държавният експерт получават командировъчни за 6 дни.

От социалното министерство съобщиха в петък, че поводът за визитата на заместник-министър Димитрова е покана за участие в 11-та Конференция на страните по Конвенцията по правата на хората с увреждания. България е председател на форума за периода 2017-2018 г. и в това си качество организира конференцията за 10-та и 11-та ѝ сесия. От министерството твърдят обаче, че разходите за командировката на Димитрова са на обща стойност 8980 лева, т.е. в тази сума освен цената на билета, влизат дневни за 6 дни, разходи за вътрешен транспорт и застраховка. Ведомството не посочва какви са разходите за пътуването на Харизанова.

“Предвид водещата роля на България в конференцията и значимостта на събитието за формиране на политики за хората с увреждания и гарантиране на техните права беше преценено Росица Димитрова да участва в нея в качеството си на заместник-министър на труда и социалната политика, който отговаря за политиката за интеграция на хората с увреждания, равни възможности и антидискриминация“, съобщиха от ведомството.

То допълва, че заместник-министър Димитрова е направила националното изказване на България по време на конференцията. В него тя представила приоритетите в политиката за хората с увреждания, основните стъпки за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания, както и най-важните законодателни инициативи на правителството, сред които са подготовката на Закон за хората с увреждания, Закон за социалните услуги и Закон за българския жестов език.

Периодът на командировката е от 11 до 16 юни. Освен в конференцията, Димитрова ще участва и в съпътстващо събитие на УНИЦЕФ по деинституционализацията на децата с увреждания, допълват от медомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България