В разширение на "Полиграфия Офис Център" се влагат 10 млн. евро

В разширение на "Полиграфия Офис Център" се влагат 10 млн. евро

"Полиграфия Офис Център" в София ще порасне с нови 10 000 кв. м първокласни офис площи до края на 2017 г.

Инвестицията възлиза на 10 млн. евро, като половината от средствата са осигурени чрез заем от "УникКредит Булбанк".

Проектът е съвместна инвестиция на "Нордридж Кепитъл" (Northridge Capital) - частен фонд за инвестиции в недвижими имоти, базиран в Лондон, който участва със 66%, а останалите са на българския холдинг в недвижимите имоти "Ей Джи Кепитъл" (AG Capital).

"Днес са налични всички предпоставки за стартиране на нов успешен офис проект с високо качество", казва Сергей Койнов, изпълнителен директор на "Полиграфия офис център" при започването на втората фаза на проекта.

Той посочи, че търсенето на първокласни офиси в София e високо,защото столицата ни се е утвърдила като топ аутсорсинг дестинация сред страните от Централна и Източна Европа.

Инициативата е доказателство, че инвеститорите и външните инвестиции се завръщат в България, каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По думите му това се дължи на осигурената от правителството стабилност, предвидимост на провежданите политики, адекватна данъчна политика, наличие на техническа инфраструктура и осигуреност с качествени кадри.

Проектът

Новата сграда е проектирана така, че да отговори на търсенето на клиентите. Автор на проекта е ателие "Серафимов архитекти".

Офисите са в правилна правоъгълна форма и широки отворени пространства, които предоставят гъвкави офис решения според нуждите на клиентите.

С изграждането на връзката между старата и новата сграда ще се създадат етажи с обща площ от над 5000 кв.м.

Втората фаза на проекта дава възможност за разделяне на отделни офиси от 500 кв.м до 2000 кв.м.

Светлата височина на проекта е 2.8 метра. Заложена е технология за пречистване на въздуха, "зелена" концепция на общите части, система за сигурност и за професионално управление и поддръжка.

Строител на сградата е "Главболгарстрой".

Първият предварителен договор за новите офиси вече е сключен с един от съществуващите наематели в първата фаза на проекта.

Стойността на целия проект след реализацията му на пазара се очаква да достигне 50 млн. евро, каза Сергей Койнов.

Предлагането на офиси ще нарасне с една четвърт до края на 2017 г.

Предлагането на офис площи в София се очаква да нарасне с една четвърт до края на 2017 г., прогнозира Сергей Койнов.

Към средата на 2016 г. наличните офис площи клас А и Б в столицата са близо 1 796 000 кв. м, сочат данните на "Фортън".

Със стабилизирането на наемите и заетостта във водещите проекти предприемаческата активност постепенно се възстановява и към средата на годината площите в строеж възлизат на 176 500 кв. м.

Със започването и подновяването на строителството на големи проекти се очаква офис площите в централните райони на София да отбележат сериозен ръст.

Наемните нива на първокласните офиси по протежение на големите булеварди в София в момента е около 13 евро/ кв.м.

Търсенето се движи основно от компании от ИТ-сектора и изнесените бизнес услуги. Тези компании се разрастват бързо и имат нужда от все повече нови офис площи, коментира Койнов.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?