В разследване за измами с еврофондове е замесено името на зетя на Виктор Орбан

Дъщерята на Виктор Орбан Рахел и неговият зет Ищван Тиборц

Прокуратурата в Унгария е започнала разследване на проекти, финансирани от еврофондове и изпълнени от компания, която е била под контрола на зет на премиера Виктор Орбан.

 

Разследването е предшествано от разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), установило "сериозни нередности", а също "конфликт на интереси", предаде Ройтерс.

През януари от ОЛАФ съобщиха, че проучват 35 проекта за изграждане на улично осветление в унгарски общини. Службата изпрати до Европейската комисия доклад с финансови препоръки, както и юридически напътствия до унгарската прокуратура.

В отговор на запитване прокуратурата на административната област Пещ заяви, че разследването е започнало на 22 януари по данни на ОЛАФ за "големи бюджетни измами и други престъпления". Говорителката на обвинението, прокурор Чила Гуги, каза, че засега не може да се предвиди когато ще приключи следствието. Тя не даде подробности, а от правителствената канцелария потвърдиха, че такова разследване има и декларираха, че "правилният подход е унгарските власти да проучат всички препоръки на ОЛАФ".

Проектите за подобряване на уличното осветление в няколко населени места в Унгария са изпълнявани от компанията "Елиош иноватив" (Elios Innovativ Zrt) през периода 2011-2015 г. Ищван Тиборц, от 2013 г. съпруг на дъщерята на Орбан - Рахел, е бил член на управителния съвет на компанията от 2009 до 2014 г. През 2015 г. той продава акциите си.

В изявление на фирмата, поместено на уебсайта на тв канал ATV, се казва, че тя е спазвала всички законови изисквания в изпълнението на проектите и че е сътрудничила на властите във "всички досегашни разследвания" и ще продължи да го прави. От "Елиош" заявиха, че не желаят да коментират медийни публикации, които са "политически мотивирани".

Самият премиерски зет не бе открит за коментар, посочи Ройтерс. В интервю през октомври м.г. той заявява, че срещу него и семейството му има постоянни атаки, "основани на предположения".

Партията на Виктор Орбан ФИДЕС, която е на власт от 2010 г., е на път да спечели трети мандат на парламентарните избори на 8 април. Разследването на ОЛАФ стана елемент от предизборната кампания и от "Йоббик", главната опозиционна партия, призоваха Орбан да подаде оставка.

 

"Неприемливо е да живеем в корумпирана система, основана на измамата", каза снощи депутатът от тази партия Дьорд Силаги.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа