В разследването за фалита на КТБ липсват политици

Над 500 страници на английски са достъпни за депутатите, но не и за обществото

В разследването за фалита на КТБ липсват политици

Докладът за източването на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), изготвен от международната компания "АликсПартнърс" компромисно беше разсекретен за депутатите, но не и за обществеността.

Първите коментари на депутати, след като се запознали набързо с доклада от петстотин страници на английски език, бяха: "политици няма", "пиар", "нужно е ново мащабно международно разследване по темата".

Така се оправдаха прогнозите на мнозина, че в доклада няма да има имена на известни публични личности, които да са свързани с източването на КТБ. В анализа има само препоръки към синдиците какво да предприемат, за да възстановят част от парите на банката.

Полуразсекретяването

За публичното оповестяване на документа настояваха депутати от Реформаторския блок, но финансовият министър Владислав Горанов им отказа заради клаузата "конфиденциалност". Те обжалваха решението му в съда.

Изненадващо премиерът Бойко Борисов нареди разсекретяването на разследването в един и същи ден със спирането на поръчката за участък от "Хемус", спечелена от фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Тогава Борисов също така призна, че много го жегнал въпросът от срещата с българи в Лондон дали не вижда Пеевски като се погледне в огледалото и се замислил.

От "АликсПартнърс" късно вечерта в понеделник се съгласили депутатите да се запознаят с доклада им, но при условие, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ (н) трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада, се казва в съобщение на финансовото министерство.

"С оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компанията допускат компромис като изразяват съгласие докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители при условие, че няма да бъде копиран и/или разпространяван", посочват от ведомството

От компанията се обосновават с аргумента, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката.

Авторите на доклада са категорични, че документът следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език.

Кадиев: И на мен като на Доган ми замръзна усмивката

В свой статус във "Фейсбук" независимият депутат Георги Кадиев написа, че е прочел доклада. В него е видял добре подредени факти и препоръки най-вече към синдиците, които не може да коментира в конкретика.

"Няма никакви имена на политици. Тъй като докладът е предаден на синдиците на 23.09.2015, основният ми въпрос е взети ли са мерки по тези препоръки?", посочва Кадиев. Според него е важно да бъде даден отговор на въпросите дали докладът е даден на прокуратурата и ако не - защо.

Кадиев написа още във фейсбук, че не е имало опашка от депутати да четат доклада. Бил той и колежка, на която отстъпил да бъде първа. "И на мен като на Доган ми замръзна усмивката, като видях доклада. Над 500 страници, на английски, в един брой....И да ви кажа честно, не виждам как 240 души ще четат 500 страници на английски. И какво ще разберат и запомнят от тях. Пиар, пиар, пиар.", пише Кадиев.

Мартин Димитров: Нужно е ново разследване

"Прочетох резюмето на доклада на "Аликс партнърс" за КТБ. От него останах с впечатлението, че е нужно ново мащабно международно разследване по темата", заяви депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров, който води делото за разсекретяването на документа пред бТВ.

Тъй като документът се води секретен, той отказа повече информация, защото го заплашва затвор от 3 до 15 години за разпространение на класифицирана информация.

Димитров обясни само, че Реформаторите искат да стане ясно кои са хората, източили КТБ, дали те ще бъдат наказани и каква част от откраднатите пари ще бъдат върнати.

Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок коментира пред бТВ, че е важно да се види и договорът, сключен с "Аликс Партнърс", и как е формулирана задачата в него. Той обаче остава секретен.

"Целенасочено договорът за възлагане на разследването не ни се представя. Ако виновните не понесат отговорност, ще го направят пак. По-добре да ги гоним, отколкото нещата да спрат дотук и да има измама в някой друг сектор", допълни Мартин Димитров. Според него  обществото търси истината и е готово да окаже натиск, за да я получи.

Очаква се до две седмици съдът ще реши дали докладът да е публичен. "Ако това стане, ще може да се изнесе информация относно замесени публични лица", каза Петър Славов.

В началото на декември "Група за натиск за търсене на истината за източването на КТБ", която се състои от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, Методи Андреев от ГЕРБ и Валери Симеонов от Патриотичния фронт, внесе жалба в Софийския административен съд срещу мълчаливия отказ на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да каже кои са лицата на публични длъжности, съпричастни към източването и фалита на КТБ.

"АликсПартнърс" беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и да проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им.

Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 г. От тогава върви дебата за неговото разсекретяване, за да се види какво съдържа той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?